Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7042148 www.bgdnes.bg

3 млн. изчезват покрай "Захарно петле" на Стайков, няма виновни

Над 3 милиона лева щета за държавата са единствените резултати от предната акция за източване на ДДС срещу сина на Миню Стайков - Стайко. Грандиозната сума от 3 215 586,88 лв. се дължи от фирма "Захарна индустрия", показва справка в сайта на Националната агенция по приходите (НАП). Самото дружество от дълго време не развива дейност, няма и активи на свое име освен огромни дългове. Това прави шанса държавата да си прибере парите нулев. Самата фирма е в основата на разбитата схема при т.нар. акция "Захарно петле". Тя е създадена от Миню Стайков, след което в управлението влиза и синът му Стайко. После се появява офшорката "Кинова Ентарпрайсиз Лимитид", а преди акцията през 2012 г. дружеството преминава в ръцете на фиктивния собственик Симеон Танев.

На 12 декември 2012 г. синът на карнобатския алкохолен бос Миню Стайков – Стайко, е обвинен задочно като шеф на група за източване на 2,5 млн. лв. ДДС чрез захарни изделия. С него са обвинени и Симеон Танев, Добрин Добрев и Веселин Ранчев.

Реклама

Според разследващите захарта влизала у нас като вътрешнообщностна (в границите на ЕС) доставка от Гърция от дружества, които играели ролята на т.нар. буфери. По документи след това стоката се продавала на "кухи" фирми, а дължимото ДДС никога не се плащало. В същото време захарта се продавала на пазара на доста по-ниски цени от реалните. Така бандата успяла да изиграе конкуренцията и да се наложи на пазара.

Самият Стайко не е сред задържаните, за него се появяват информации, че е в столица на страна от Европейския съюз, като се има предвид Лондон, където тогава той живее със съпругата си - щерката на Маринела и Ветко Арабаджиеви - Алекс. Според други източници е забегнал в ЮАР, за да се спаси от екстрадиция. Спекулациите са туширани след почти два месеца, когато на 5 февруари 2013 г., Стайко Стайков се предава сам. Той отива с адвокат в сградата на спецпрокуратурата и е задържан. На първа инстанция го оставят зад решетките, но апелативните спецсъдии решават да го пуснат срещу 50 хиляди лева гаранция. Като чува решението, Стайко се усмихва и се обръща към адвоката си Христо Георгиев: "Плащаме веднага!". Седмица по-късно магистратите му отменят и забраната за напускане на страната.

"Още тогава за мен беше ясно, че това дело няма бъдеще", коментира пред вестника адвокат Христо Георгиев. Той уточни, че ангажиментите към Стайкови са приключили. Спомня си, че финансовата експертиза по случая на Стайко Стайков е била приета като незаконна от съда. Причината е, че вещите лица са ползвали невярна информация. Незаконни се оказали и СРС-тата срещу Стайков-син и компания. Те били поискани за разследване на престъпления срещу данъчната система, за каквито законът не позволява "бръмбари". Освен това са били разрешени от Софийския градски съд, а не от Специализирания съд, който се занимава с престъпни банди.

През 2015 г. спецпрокуратурата тихомълком прекратява наказателното производство срещу Стайков поради липса на престъпление. Делото срещу останалите веднъж е връщано на обвинението на поправителен, а към момента още се точи на първа инстанция. На подсъдимата скамейка са Симеон Танев, Добрин Добрев, Веселин Ранчев, Красимир Неделчев, Георги Георгиев и Катерина Халтъкова.

Покрай захарната схема разследващите разплитат и още данъчни афери. На светло излиза картел за ДДС шашми с месо, захар и млечни храни. На мушка е взет синът на бившия земеделски министър Георги Танев - Иван Танев-Универсалния, който и до днес се издирва с червена бюлетина на сайта на Интерпол. Помагал им Георги Цанков - Жоро Фантастика, прочул се с продажбата на развален боб на БЧК, разкриват от прокуратурата. Търговците си разпределяли пазарния дял при производството и вноса на стоките и се разбрали да подбиват цените, като така образували монопол, посочват тогава от прокуратурата.

Според разследващите част от картела е и Мила Георгиева, доведената дъщеря на бившия шеф на митниците Христо Кулишев. Тя бе подпукана като шефка на "Килърите 6“ заедно със сина си Мартин Джито, а за техни мишени бяха обявени Георги Семерджиев - Жоро Шопа - дясната ръка на Евелин Банев-Брендо, човекът на ВИС Радостин Бързанов - Радо Слънцето и шофьорът на Маргините Тихомир Дочев-Мравката. След години търкаляне в съда сега процесът срещу нея и родата й започва отначало.

Реклама
Реклама
Реклама