Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7043441 www.bgdnes.bg

Марая се ражда без жлъчка

Нужна е спешна трансплантация в чужбина

Без жлъчен мехур и рядка вродена аномалия - атрезия на жлъчните пътища, се ражда бебето Марая. Едва на два месеца, мъничето се нуждае от спешна трансплантация на черен дроб в чужбина.

Притеснените родители очакват оферти от клиники в Германия, Белгия и Англия. Те ще бъдат от порядъка на 250 000-300 000 лв., каквато е практиката с лечението на други дечица с подобни аномалии.

Реклама

"Със съпругата ми сме в шок, още не сме на себе си. Отказвахме да приемем диагнозата в началото. Заболяването е изключително рядко, на година случаите като на Марая са един или два. Световната медицина не може да отговори защо се получава тази аномалия. До Нова година трябва да се съберат средствата, защото поради невъзможността на черния дроб да отделя натрупващите се жлъчни сокове и билирубин, след това започва да се развива цироза и това води до фатален край", сподели пред "България Днес" таткото на Марая Пламен Кръстев.

Заедно със съпругата си Анита и Марая, която е първо отроче в семейството, живеят в Ловеч. Именно родителите са хората, които могат да станат донори на детето си.

"От един от нас, който е най-подходящ след направените изследвания, ще се изреже част от черния дроб и ще се присади на Марая. Около 98% успеваемост на интервенцията дават медиците в чужбина, от които чакаме оферти. Няма голям риск за донора, черният дроб до една година се възстановява. Такива трансплантации се правят и в България, но смъртността е много голяма, родители водят дела срещу лекарите и затова не желаем да правим експеримент с живота на детето ни. Фондът за лечение на деца в чужбина ни отказа помощ. Ще се борим докрай да съберем парите и да лекуваме Марая там, където гарантират живота й", разказа още Пламен.

Родителите не губят надежда и вярват в положителната развръзка. Кутии за дарения са поставени на много места в Ловеч, а младото семейство се надява на помощта на състрадателните българи.

Помогнете!

Който има желание и възможност, нека дари средства по банковата сметка на мъничето. Тя е открита на нейно име и от нея може да се тегли само след съдебно решение.

Дарителска сметка:

УниКредит Булбанк

IBAN: BG83UNCR70001523369899

BIC: UNCRBGSF

Титуляр: Марая Пламенова Кръстева

Може да се свържете с таткото Пламен на тел.0888 34 33 07

Реклама
Реклама
Реклама