Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7045620 www.bgdnes.bg

Ще шашнем ли Томас Бах?

Историята на художествената гимнастика може да бъде променена в София. Зала "Арена Армеец" ще се превърне в сцена на световното първенство пред очите на президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах. Голямата цел е шоуто да шашне най-влиятелния спортен лидер.

Художествената гимнастика винаги е била сред най-ощетените спортове в олимпийската програма. Причината е, че се раздават само два комплекта медали - един за индивидуалния многобой и един за ансамблите. За сравнение в спортната гимнастика при жените се дават цели шест набора отличия.

Реклама

"Художествената гимнастика е един от най-посещаваните и гледани спортове на олимпийски игри - потвърди пред "България Днес" легендата на този спорт Мария Петрова. - По рейтинг е в Топ 3. Целта на световното първенство в София е да покажем на Томас Бах колко много привърженици има този спорт. Искаме да направим силен турнир. Да види, че нашите състезания заслужават повече медали. Много се говори, че спортът ни е изкуство и как момичетата танцуват по килима, как имаме съдии вместо мерилки и теглилки. Правилата стават все по-стегнати. Международната и европейската федерация правят всичко възможно те са се прилагат най-правилно."

Битката на красивия килим започва от днес. Представителки на рекордните 61 държави пристигат в София.

"Очаквахме дълги години подобно събитие - добави Мария Петрова. - От 1987-а насам. Много искаме нашата публика да се наслади на живо и да се докосне до изиграванията на най-добрите в света. Еуфорията е огромна. Имаме прекрасен и силен отбор. Надявам се да играе перфектно и да си представи композициите по най-добрия начин."

Председателят на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева и нейният екип работеха неуморно през последните месеци.

"Всички ще се наслаждаваме на представянето на гимнастичките и колко е красива залата, но искам да благодаря на служителите и работниците, които не спряха ден и нощ - допълни Мария Петрова, която е и посланик на шампионата. - Започнаха от една празна зала. Трябваше да я превърнат в красива сцена."

Битката за медалите ще бъде безмилостна, а българският отбор е сред фаворитите за призовите места.

Реклама

"Върху Катрин Тасева ще падне основната отговорност в отборното състезание - смята Мария Петрова. - Тя е атлет. Състезател с голям мащаб и замах. Надявам се да покаже всеки детайл от своите композиции. Да играе както може най-добре. Има огромна сила и енергия. Може да прескочи терена. Невяна Владинова е елегантна, нежна гимнастичка, с много чар. Печели любовта на публиката. Истински професионалист. Премина през трудности този сезон. Последните състезания в Казан и Минск показват, че е в добра форма. Тя няма да разочарова себе си и публиката. Продължава да бъде нашата лидерка и най-добра гимнастичка."

Най-младата сред индивидуалните състезателки е Боряна Калейн.

"Наблюдавам я от малка - сподели 3-кратната световна шампионка в многобоя. - Тя е голям състезател. Има всичко, което една шампионка би могла да иска. Много е артистична. Притежава физически и технически данни с уреда. Точно с това спечели на Гран при турнира в Москва. Комплексен състезател е. Радвам се, че попадна в отбора за световното първенство, защото е истински боец. Имаме три момичета, които са различни. Силите им са изравнени. Която издържи психически, ще продължи към върха."

Мария Петрова не пести суперлативи за ансамбъла на България.

"В последните две години българският ансамбъл показа нещо по-различно в сравнение с останалите ансамбли - смята Петрова. - Играят с изключителна динамика. Имат страшно интересни композиции. Сплотен отбор са. Тяхната треньорка Весела Димитрова преобърна представите за ансамбъл. Всички очи и надежди са вперени в тях. Те са бойци. Преминаха през върхове, спадове и контузии. Готови са за всичко. В момента са отличен екип. Здрави са. Тренират усилено. Убедена съм, че ще зарадват българската публика с тяхната игра."

Реклама
Реклама
Реклама