Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7045694 www.bgdnes.bg

Миг история

Днес в София стартира 36-ото световно първенство по художествена гимнастика. Това е един от най-българските спортове. Имената на куп наши състезателки са записани със златни букви в историята. "България днес" събра някои от най-интересните факти около най-женственият спорт:

Две българки на върха

Две българки са в Книгата на Гинес като представителки на най-женствения спорт. Мария Гигова и Мария Петрова са единствените гимнастички в историята, които имат по три абсолютни световни титли поред. Гигова постига това през 1969, 1971 и 1973 г., когато първенствата са се провеждали на две години. Първата титла тя печели пред родна публика - във Варна. Определена е за гимнастичка на XX в. от световната федерация по гимнастика. Мария Петрова е абсолютната шампионка за 1993, 1994 и 1995 г. Тя остава и последната българка с титла в многобоя.

Реклама

София смени Варна

България за трети път е домакин на световно първенство по художествена гимнастика. През 1969 във Варна страната ни приема най-добрите в този спорт. Мария Гигова става абсолютна световна шампионка. През 1987 г. отново морската ни столица е домакин на световно и отново българка е безспорната №1. Това е Бианка Панова, която записва рекорд за най-голям брой максимални оценки, получени в едно състезание. За осем изиграни съчетания получава осем максимални оценки "10". Тя печели всички пет златни медала - в многобой, лента, бухалки, въже и обръч.

Злато от публиката

Илиана Раева е първата в света гимнастичка, на която съдиите променят оценката след протест на публиката. Това става на световното първенство в Лондон през 1979 г. Българката взривява зрителите в залата със своето изиграване на бухалки. Съдиите скандално й отсъждат второ място, но 7000 около 20 минути скандират името на Раева. Журито се събира отново и повишава оценката на Илиана и тя взима злато.

Първото

Първото световно първенство по художествена гимнастика се провежда през 1963 г. в Будапеща. Състезанията са в 2 дисциплини - свободен стил и с уред. Участват 28 състезателки от 10 страни. В крайното класиране на първо място е СССР, а на второ - България. Това става благодарение на бронзовите медали на Юлия Трашлиева в многобоя и на игра с уред.

Канаева №1

Евгения Канаева е най-успешната гимнастичка на световни първенства, ако се броят първите места. Рускинята има 18 медала, като 17 от тях са златни, а един е сребърен. Включват се и отборните надпревари. След нея се нарежда сънародничката й Яна Кудрявцева с 16 - 13 златни и 3 сребърни. На трето място е Александра Тимошенко от СССР с 12 медала - 10 златни и 2 сребърни. Мария Петрова е най-напред от българките. Тя е на пето място с 22 медала - 9 златни, 9 сребърни и 4 бронзови. С най-много медали въобще е украинката Ана Бесонова. Тя има 5 златни, 15 сребърни и 7 бронзови.

Русия е на върха

Русия има най-много медали от световни първенства в историята. Те са общо 180. От тях 98 са златни, 53 - сребърни, а 29 - бронзови. На почетното второ място в тази класация е България със 170. "Златните момичета" имат 66 златни медала, 54 сребърни и 50 бронзови. Вече несъществуващият СССР има 120 медала.

Двете грандами

Нешка Робева и Ирина Винер са двете най-успешни треньорки в световен план. Двете са подготвяли редица от най-именитите гимнастички. За почти 25 години треньорска работа възпитаничките на Нешка завоюват 294 медала, 7 абсолютни световни, 10 европейски титли и 2 сребърни олимпийски медала. В момента Робева е президент на клуб "Левски". Винер продължава да е национален треньор на Русия и днес. Освен това тя е президент на федерацията по художествена гимнастика в родината си. Нейни възпитанички са последните пет олимпийски шампионки.

Зала на паркинга

Специално за световното първенство бе изградена още една помощна зала до "Арена Армеец". Новата постройка е на паркинга пред основната сграда. Тя е за тренировки на гимнастичките. Залата носи името "Златните момичета". В нея има четири килима. В зала "София" са три и още два в тренировъчната зала "Арена Армеец". Оттам директно с топла връзка ще се влиза в състезателната зала.

Реклама
Реклама
Реклама