Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7049008 www.bgdnes.bg

Адриан след триумфа на US Open: Забавно е!

Адриан Андреев постигна най-големия успех в своята кариера до момента. Младият български тенисист спечели турнира на двойки при юношите на US Open в дует с британеца Антон Матешевич.

Двамата се наложиха над американците Емилио Нава и Аксел Нефве 6:4, 2:6, 10:8 на финала на турнира от Големия шлем. След последната точка щастливият Адриан изтича да прегърне своя екип и майка си. Финалът се игра в зала заради непрестанните дъждове в Ню Йорк.

Реклама

"Страхотен опит от US Open. Много е забавно да играеш с това момче", обяви българинът след триумфа.

Матешевич беше далеч по-словоохотлив.

"Това е първата ми титла на двойки, страхотно е - сподели той. - Ние всъщност сме силни на сингъл. Но това е добър опит за нас, защото е титла от Големия шлем."

За 17-годишния Андреев това е първи трофей в турнирите от Големия шлем. Той стана едва шестият българин с титла от Голямата четворка при подрастващите след Мануела, Катерина и Магдалена Малееви, Сесил Каратанчева и Григор Димитров.

Адриан е първият с купа на двойки. Останалите български осем титли в Шлема са били на единично. Успехът му дойде след десетилетие суша. През 2008 г. Григор Димитров триумфира в Ню Йорк. Това беше втората му титла от Големия шлем при юношите.

Димитров се изкачи с една позиция в световната ранглиста след US Open, въпреки че отпадна още в първия кръг. С актив от 3755 т. той вече е под №7.

Прогресът на Димитров стана възможен, след като Кевин Андерсън загуби на 1/8-финал и не успя да защити точките от достигането си до финала през миналата година. Така той отстъпи с четири позиции до щ9 в света.

Най-голям скок в Топ 10 направи шампионът от Ню Йорк Новак Джокович. Сърбинът се придвижи от 6-о на 3-то място с актив от 6445 т. Той изостава на по-малко от 500 т от втория Роджър Федерер (6900). Лидер е Рафаел Надал с 8760 т.

Реклама
Реклама
Реклама