Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7050204 www.bgdnes.bg

Очите празнува ЧРД в килията с книга

Връщат Митьо до 3 седмици

Желязков остава без торта в зандана, роднинска делегация заминава в Истанбул

Зад решетките на турския затвор "Малтепе" ще посрещне 46-ия си рожден ден несебърския наркобос Димитър Желязков-Очите, научи "България Днес". Той е спипан в Истанбул в малките часове на 2 август, след като е обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол като ръководител на банда за наркотици, рекет и палежи.
"Все още нямаме отговор кога ще бъде върнат Димитър Желязков у нас. Изпратили сме документите до турските ни колеги с искане той да бъде екстрадиран в България. Срокът, в който ще получим обратна връзка, зависи от чуждите закони", разкри говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова.


Заповедта за арест, по силата на която Желязков бе задържан в южната ни съседка, има действие точно 60 дни. В този срок трябва да бъде насрочено дело в Турция за екстрадицията му и да бъде решено дали да бъде върнат в България, разкриват юристи. Шейсетте дни изтичат след 3 седмици, затова близки на несебърския Ал Капоне стягат куфарите и се готвят да го посетят в турския затвор "Малтепе" по повод рождения му ден, който е на 19 септември.
Според близки до семейството към делегацията, която ще отпътува към Истанбул, ще се присъедини голямата дъщеря на Желязков - Станислава, която преди по-малко от месец роди първото внуче на несебърския Ал Капоне - Тияна. Сред посетителите ще е и малката щерка Ивелина и майката Станка, разкриват хора от обкръжението на наркобоса.


Според регламента на затвора роднините на Желязков имат възможност да го посещават веднъж седмично за един час. А един път в месеца дори могат да седнат заедно да се хранят на една маса, без да ги дели преградно стъкло. Вероятно роднините на Очите ще се възползват от тази "екстра" за празника му, убедени са близки до семейството. От "Малтепе" обаче са категорични, че храната се предоставя от затвора, внасянето на каквито и да било ястия отвън е строго забранено, така че Желязков остава без торта за празника си, разкриват от администрацията на зандана. Изборът на подарък за рождения ден на Очите също е изключително ограничен. Разрешени за внасяне са само книги, но само след щателна проверка на служители от охраната.
Желязков попадна зад решетките на "Малтепе", след като турски ченгета забелязват лъскавата му лимузина, паркирана в близост до тузарския петзвезден хотел "Рамада" в Истанбул. Проверяват номерата на автомобила с цифрите, подадени от българските им колеги, но регистрационните табели се различават с подадените от българските власти. Въпреки това турските служби влизат дискретно в хотел "Рамада" и разглеждат записи от охранителните камери. На кадрите забелязват именно издирвания с червена бюлетина Желязков. Оказва се, че в този момент Очите похапва сладко в близък ресторант. Турските ченгета изчакват да приключи с обилната вечеря и го арестуват около 2,00 часа на улицата заедно с още седем души. Сред арестуваните е и любовницата му Илина С. и още една млада дама. Компанията на Очите бе върната в България, а самият Желязков бе пратен в истанбулския затвор "Малтепе", където се намира и в момента, показа проверка на "България Днес".
"Димитър Желязков е под регулярен режим и се намира в общо помещение заедно с още 20 души. Не се е оплаквал от здравословното си състояние и не е поискал медицинска помощ", разкриха за вестника от администрацията на истанбулския затвор "Малтепе".
Митьо Очите дели килията предимно с чужденци, заподозрени за тероризъм. На разположение на Желязков денонощно са две медицински сестри и лекар, но нашенецът все още не се е възползвал от услугите им. Димитър Желязков бе сериозно ранен преди две години по време на престрелка с кръвния си враг Божидар Кузманов - Божо Кравата в курорта Слънчев бряг. Лекари успяха да спасят живота му, но куршумите буквално раздробяват вътрешностите му. Очите претърпява няколко сложни операции, след които лекари му слагат специална торбичка, която да подпомага увредената му отделителната система.



Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама