Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7051765 www.bgdnes.bg

Скулпторът Красимир Митов: Дядо Добри не беше просяк

Паметникът му ще е пример за смирение- подзагл.

КОЙ Е ТОЙ

Красимир Митов е роден във врачанското село Селановци на 22 май 1962 г. Завършва Професионалната гимназия по каменообработване в Кунино, а след това и Художествената академия със специалност "Скулптура". Има две награди за скулптура през 2016 г. и 2017 г. във Враца от изложбата "Земята на Ботев". Красимир Митов изготви гипсов макет на паметника на дядо Добри, който предстои да бъде издигнат по инициатива на сдружение "Азбукари" и съмишленици. Как се увековечава образът на светеца от Байлово, от какво ще бъде направен и как ще изглежда, четете в следващите редове.

- Г-н Митов, как започнахте работа по бъдещия паметник на дядо Добри?

- При мен в каменоделското училище в Кунино пристигнаха председателят на сдружение "Азбукари" Цвета Кирилова и Цветомир Николов, който е член на организацията. Споделиха, че инициират построяване на монумент на дядо Добри - първия паметник на доброто в България. Предложиха ми да направя идеен проект под формата на гипсов макет. Приех, защото това е изключително интересна и важна задача за един скулптор. А и самият човек си заслужава. Виждал съм няколко пъти дядо Добри приживе. Хора като него са изключителна рядкост.

Реклама

- Как решихте по какъв точно начин трябва да изглежда фигурата на светеца от Байлово?

- Доста негови снимки изгледах. Целта ми не е била образът да бъде точно копие на определена снимка, а вложих от себе си доза творчество. Направен е в цял ръст и леко приведен, както го помним. Изглежда малко по-млад. Но не е толкова приведен. Говорих си с г-жа Яна Орлинова (директор на Каменоделското училище – бел. авт.), че не трябва да изглежда като просяк, защото в действителност той не бе просяк, а събираше милостиня за ремонт на храмове в цяла България. А и ако е прекалено приведен, той ще остане под нивото на погледа на минувачите. Важното е да го има смирението в неговия образ, такъв пример ни остави дядо Добри. Това е основното, което ме водеше. В макета присъства и чашката, с която той години наред събира средствата.

- За колко време беше готов макетът?

- Около седмица ми отне изграждането. Това е творчески процес - днес малко работя, на следващия ден изпипам някои детайли. Като тръгне да се увеличава макетът, ще се променят някои неща, защото самият мащаб ще го изиска.

- Каква ще е височината на паметника?

- Около 1,70 м. Има доста неща, които тепърва ще се доуточняват, и това ще се случва в движение. Трябва да се отиде да се види мястото, на което ще бъде разположен. Така че има върху какво да се мисли.

- От какъв материал ще бъде изграден?

Реклама

- На нас тук, в Кунино, ни е най-удобен белият камък - варовик, защото го има наоколо и нещата клонят към него. Условието е да бъде от камък. Но има и други варианти. И това ще се реши допълнително.

- Какви са предимствата на този камък?

- Бял е, а това символизира чистотата. От тази гледна точка обмисляме този вариант. А не да се направи от габро, който е черен, например.

- Децата ще помагат ли в изработката?

- Да, разбира се. Целта е в работния процес да се увлекат самите деца. Ще помагат при направата на действителната големина.

- Притеснявате ли се от негативни мнения? Могат да се появят коментари, че макетът не прилича на дядо Добри, и да се дават други предложения.

- Да, имам притеснение и съм сигурен, че ще се получи така. Но няма нещо направено, което да се хареса на всички. Това си е закон. Едно нещо може да бъде направено по различен начин. Всеки го вижда през различна призма. При нас, хората на изкуството, това е така. Въпросът е направеното да покрива идеята.

- Колко време ще отнеме изработването на самия паметник след осигуряването на камъка.

- Надявам се за 2-3 месеца да успеем да го изградим.

Реклама
Реклама
Реклама