Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7053188 www.bgdnes.bg

Кислородна бутилка спасява Ади

Отдалечава се на 15 метра, колкото е дълго кабелчето

Борислав РАДОСЛАВОВ

Кислородна бутилка поддържа жив 24 часа в денонощието Ади от Перник. 29-годишният мъж страда от рядкото белодробно заболяване муковисцидоза и се нуждае от спешна трансплантация на бял дроб в Германия.

"Към бутилката има кабелче 15 метра и на толкова Ади може да се отдалечава, за да минава до кухнята или банята. Навън излиза също на 10-15 метра. Лесно се уморява, повече не може", споделя пред "България Днес" разтревожената му майка Анжела. Тъй като Ади бързо се задъхва, не трябва да говори много.

Реклама

Лекарите откриват тежкото заболяване, когато момчето е едва на 5 години. С времето състоянието му се влошава. Стига се до изпадане в кома и постоянно тъпчене с поддържащи антибиотици.

"На месец струват около 3000 лв. и наши близки ни ги купуват от Турция, защото у нас не се продават. Направихме благотворителен концерт и дарените пари ги даваме за лекарствата, докато чакаме да ни извикат в клиника в германския град Есен. Там е възможността за трансплантация, след като от Австрия вече не приемат български пациенти заради бившия зам.-министър Ваньо Шарков. Той изпрати писмо до австрийската страна, че повече няма да праща наши сънародници за трансплантация. А в България такива не се правят", разказва родителят.

Повече от месец Ади и Анжела чакат отговор от германската клиника. Двамата се притесняват от неуредиците в България много повече, отколкото дали и кога ще се открие донор на бял дроб за болното момче. И колко хиляди ще струва престоят им зад граница в очакване на спасителния орган. Парадокс по български.

"Ще са нужни много средства първо за поддръжката на живота на Ади, докато чакаме положителна развръзка в Германия, а след това и за престоя и всички останали разходи. Дано успеем и да се преборим", споделя Анжела.

Който желае и има възможност, нека помогне на Ади в неговата битка.

Дарителска сметка:

BG62UBBS80021064348617

Титуляр: Адриан Юлианов Петков

Основание: "Въздух за Ади"

Телефон: 0895 66 02 44

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама