Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7054431 www.bgdnes.bg

Божигол побърка Враца

Удобен, но далеч не луксозен хотел, заплата под 3000 евро и тежки тренировки всеки ден.

Това очаква Валери Божинов след сензационния му трансфер в "Ботев" (Враца).

Дните, когато Божигол е сочен за един от най-обещаващите таланти в световния футбол, са отминали, но нападателят все още има надежда да се върне в играта.

"Мнозина се съмняваха, че "Ботев" може да привлича футболисти от висока класа, но ние им доказахме, че бъркат - коментира пред "България Днес" кметът на Враца Калин Каменов. - В основата на този трансфер е нашият треньор Сашо Ангелов. Не е тайна, че той е втори баща на Валери.

Реклама

Божинов не идва при нас за пари. Ние ще му помогнем да си върне формата, а той ще помогне на отбора да вдигне класата си. Валери е наясно, че за него е по-добре да бъде играеща звезда. А не залязваща. При нас шансовете му да играе са големи, но няма гарантирано титулярно място.

Божинов няма да взима повече пари от останалите футболисти в отбора. Всички те са наясно, че при нас няма да забогатеят.

Имаме фиксирани премии при победа, така че, ако играчите бият във всеки мач, това ще се отрази добре на личните им финанси.

Всичко зависи от самите футболисти."

Заплатата на Божинов не е обявена официално. Очаква се тя да бъде под 3000 евро, научи "България Днес" от свои източници.

Но ефектът "Божигол" във Враца вече се усеща навсякъде и градът е в истинска еуфория.

"На наши тренировки идват повече хора, отколкото на официалните мачове на някои от отборите в Първа лига - категоричен е градоначалникът Каменов. - Децата, които са запалени по футбола, са най-ентусиазирани от пристигането на Валери. Вече започват да валят поръчки за изработването на клубни фланелки с номера на Божинов – 86."

Реклама

След като трансферът на Божигол бе обявен официално, новината влезе дори в бюлетина на Би Би Си.

"Някой помни ли Валери Божинов - пита авторитетната британска медия. - Той не е някакво известно име. Но бившият нападател на "Манчестър Сити" е бил част от 14 клуба в Италия, Англия, Португалия, Сърбия, Китай, Швейцария...

Сега отново прави трансфер - в своята родина България. 32-годишният играч се присъедини към "Ботев" (Враца) до края на годината, след като напусна хърватския "Риека".

Невероятно е, че преди време беше определян като един от най-обещаващите играчи в Серия "А".

Божинов, както обикновено, е оптимистично настроен.

"След "Ботев" искам да опитам да играя в Русия - признава нападателят. - Надявам се преди това да свърша добра работа в Първа лига. Звездата в тима на "Ботев" ще продължи да бъде колективът. Никога не бих си позволил да допусна нещо различно. Трябва да се раздаваме на терена, за да печелим мачове и точки за "Ботев".

Враца е футболен град, клубът има своята история, която трябва да уважаваме. Мисля, че няма да имам проблем с картотеката и ще съм на линия за мача в петък срещу "Витоша" (Бистрица). Треньорският щаб трябва да прецени дали ще играя, дали ще попадна в групата.

Но моето желание е отново да изпитвам удоволствието да съм на терена."

Чалга, сребро и

патриотизъм

Спокойно!

Валери Божинов няма да скучае във Враца.

Футболистът дори сравни хубавия български град с космополитния Ню Йорк при първото си изявление като играч на "Ботев".

Не е тайна, че Божинката си пада по чалга и градът може обилно да му предложи подобни музикални преживявания. Вървежните заведения все още са на попфолк вълна.

Валери ще има възможност да попълни и познанията си по история в Регионалния музей. Там може да види сребърното Рогозенско съкровище и безценни експонати на тракийската култура.

Забележителни са двете кули на Мешчиите и Куртпашовата кула.

Величественият паметник на Христо Ботев се издига в самия център на Враца.

Текст под снимка:

Речник за

звездата

Валери Божинов е играл в повече от дузина отбори, обиколил е света и знае езици.

Но със сигурност за неговата северозападна одисея ще му бъде нужен преводач.

Затова "България Днес" подготви за звездата списък с пет от най-често употребяваните изрази във врачанския диалект.

Те добиха популярност най-вече със скечовете на обичания комик Краси Радков.

Пустиняк - това е първата и най-бързо научавана дума, твърдят местните. Служи за универсална обида, със силна емоционална натовареност.

Преоданец - човек, който не е от Северозапада, пришълец.

Клесунгерица - жена, която обича секса.

Плашипутарник - определение за грозен човек.

Буцуняк - намусен човек, темерут.

Реклама
Реклама
Реклама