Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7054532 www.bgdnes.bg

Елен остана кожа и кости (СНИМКИ)

Благородният елен в ловешкия зоопарк е страховито слаб!

Това алармираха пред "България Днес" шокирани ловци от региона, посетили атракциона.

Според тях животното е оставено на произвола на съдбата. Хранено е с нищожно количество, а грижите за него не са на нужното ниво. Затова и изглежда толкова измършавяло. На изпратените снимки се вижда, че еленът е останал само кожа и кости. Ребрата му се броят като на радиатор, а по тялото личат белези.

"Недохранването е очевидно. Тези животни се мъчат. Нормалното тегло на здрав мъжки елен трябва да бъде поне два пъти повече. Къде са сега природозащитниците", коментират ловците.

Реклама

Проверка на "България Днес" показа, че благородното животно не е оставено на произвола на съдбата и за него се полагат грижи. Проблемът е, че то преминава през тежък житейски период.

"Благородният елен наскоро стана баща и в зоопарка си имаме малко еленче. Проблемът му е, че е прекалено грижовен и остава всичката храна на кошутата си. Смирено чака до нея да се нахрани и ако остане нещо, едва тогава отива при храната. Наблюдаваме го, че е изгубил апетит, но е въпрос на време да започне отново да се храни нормално и да възстанови теглото си, подходящо за екземпляр, който е на повече от 10-годишна възраст", коментира пред вестника д-р Ивайло Станков, директор на ловешкия зоопарк.

По негови думи отслабването на мъжкаря започнало още по време на размножителния период, тъй като хвърлял много сили в любовните танци. "Изрично уточнявам, че еленът няма здравословен проблем и не е изоставен. Хранилките са пълни, но той предпочита кошутата и малкото еленче да са добре, а себе си оставя на заден план", добави Станков.

Директорът на зоологическата градина обясни, че на елените се дават гранули с пресован жураж, както и ливадно сено и люцерна, които са от тазгодишната реколта. Освен това на животните допълнително се дават ябълки и круши, тъй като много харесват плодовете.

В диво състояние елените се хранят с растителна храна - трева, пъпки, листа, клонки, коренища. Зимно време срещат затруднения в намирането на храна и често гладуват. Тогава разчитат на запасите, натрупани през лятото и есента. Едрите мъжки могат да достигнат тегло от половин тон, докато кошутите са по-дребни - 100-200 кг.

"Отслабването на елена не е драстично и не се е случило нищо фатално. От 3-4 дни забелязвам, че по-смело посяга към храната. Ще се възстанови напълно", гарантира Станков.

Преди две години есента в ловешкия зоопарк отново се роди благороден елен. Новороденото женско бе кръстено Любов, тъй като се е появило на празника Вяра, Надежда и Любов.

Реклама
Реклама
Реклама