Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7054540 www.bgdnes.bg

Климатологът Петър Янков: На море до края на септември

Петър Янков е управител на метеорологичния офис на ТВ-МЕТ. Роден е на 7 юли 1961 г. в Пловдив. Завършва Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", специалност "Метеорология". Има 13-годишен опит като синоптик във Военновъздушните сили.

- Г-н Янков, лятото е към края си и идва есента. Какво да очакваме от времето?

Реклама

- Астрономическата есен ще настъпи на 23 септември. Тя ще дойде с повече слънце и приятни температури.

- Какви ще са условията дотогава?

- Сега валежите са често явление в източните части на Балканския полуостров - Румъния и нашето черноморско крайбрежие. Но в петък свършват. От утре започва един по-продължителен сух период с повишение на температурите. В събота в традиционно най-топлите южни райони на България температурите ще достигнат 34-35 градуса. Това сухо време ще се задържи и в началото на следващата седмица. Около сряда-четвъртък ще има условия за намалена видимост и ниски облаци по Черноморието. На запад ще бъде предимно слънчево. В дългосрочен план може да се каже, че по-съществени превалявания се очакват след 25 септември. Средните температури за този месец са между 23 и 28 градуса, но този септември върви сух и с по-малко валежи. Очакваме, като излезе статистиката, да се окаже, че средните температури са с 1-2 градуса по-високи - тоест между 24 и 29 градуса.

- Има ли шанс за едно последно море през септември?

- С нашата прогноза даваме шанс на всички любители на пустите плажове да посетят нашето Черноморие. Там ще бъде много приятно. След 15 септември препоръчвам Южното Черноморие, където времето е малко по-топло. В почивните дни около 22 септември ще е слънчево и със сравнително високи температури - 28-29 градуса. Вълнението в петък и събота ще бъде умерено - височина на вълната до 2,50 м. В събота ще отслабне и ще има условия за поява на мъртво вълнение. Въпреки хубавото време трябва да се спазват указанията на спасителната служба. Последните дни от ваканцията да не се почернят с лоши новини и жертви. Морето може да бъде много опасно. Ако трябва да обобщим - тази и следващата седмица ще бъде "слънце в очите, вятър в косите".

- В този хубав израз влиза ли и първият учебен ден?

- Да! Ще бъде слънчев с много приятни температури.

- Традиционно по това време на годината започва да се говори и за циганското лято. Ще го има ли?

- То започва на 26 октомври - Димитровден. Последните сезонни прогнози сочат за динамично време от 10 до 27 октомври. След това ще има по-продължителен сух период, който можем да го оприличим на циганското лято. Ще има слънце в края на октомври. Сутрините ще са хладни - температури от порядъка на 7-11 градуса, а през деня връхната дреха става излишна, защото се повишават температурите. Затова му казват циганско лято. Хората, които обичат българското кино, нека гледат "Сиромашко лято" с Георги Парцалев и Татяна Лолова.

- Какво лято изпращаме и имаше ли нещо ненормално в него?

Реклама

- Много неприятно лято беше. Особено за селското стопанство. За туризма биваше - имаше слънце по Черноморието и планините, но не бяха отбелязани много високи температури. Характерно за това лято бяха честите валежи, особено следобед и вечер. Утрото бе топло и бързо се нагряваше земната почва. Лозята хващаха много болести заради честите валежи. Говорих с агрономи от Южна България и казаха, че гроздето е претъпяло най-големи поражения. Лозята обикновено се пръскат 5-6 пъти, а земеделци ми казаха, че са ги пръскали по 15 пъти. Реколтата на грозде ще бъде много слаба. Това се отнася и за зеленчуците - най-вече при доматите. Валежите създадоха условия за унищожаване на листната маса. Така че резултатите не са добри. Положителни са резултатите при зърнените култури, които бяха прибрани по-рано. През дъждовния юни имаше единствено проблеми при събирането на житото. Доколкото съм се интересувал, добивите са добри. Първата половина на лятото беше валежна, втората (август и септември) - по-суха. В края на май и юни имаше и много градушки.

- Има ли значими промени в климата?

- Гореизброеното е характерно за развитието на климата в момента, тъй като се намираме в период на затопляне и неблагоприятните климатични промени на Балканите се проявяват. Това топло време е причината за удължаването на периода на тропичните циклони. В момента се развива мощен циклон, който ще премине през Южна Вирджиния (САЩ). Обикновено от септември започват да намаляват, но заради високите температури през лятото в Карибския басейн все още има условия за такива циклони. Метеорологичната общност с интерес следи развитието на този циклон, който настъпва към антлантическото крайбрежие на САЩ.

- В България може ли да се образува подобен циклон?

- Много рядко у нас може да има някакви побратими на такива циклони. Те се зараждат и развиват при много високи температури на водата - около 30 градуса. При нас трудно се наблюдават такива температури. Ако има зараждане на такъв тропичен циклон, бързо се стопява. Черноморският басейн е много малък и няма време да се развие буря. Условията у нас са несъществени за развитието на такива явления. В малък мащаб в края на август в района на Созопол може да се развие подобен циклон. Интересно е, че може да се наблюдава и около Стара Загора - по нивите може да се образуват торнадо, познато у нас като смерч. Малки са, но се наблюдават често в края на август.

- Как ще коментирате отделянето на метеоролозите от Българската академия на науките?

- Разбирам, че им е тежко положението. Имат една особеност, че водят борба на монопол - смъкват много реалните цени за прогнози. Проблемът при тях е, че трябва да си защитят бюджета, който е голям. За тях е важно да им се чува името и не мисля, че е коректно поведението им. Имат много проблеми и им желая успех да си ги оправят.

Реклама
Реклама
Реклама