Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7056392 www.bgdnes.bg

Валери Божинов vs. Джон Тери advertorial icon

Българският футбол отново стана световна новина. Причината не е в двете поредни победи на националния ни отбор в Лигата на нациите, нито пък заявката на премиера Бойко Борисов държавата да построи нов стадион за 100 млн. лв., ако „лъвовете“ продължат с позитивното си представяне. Сред най-коментираните теми е Валери Божинов. Един от най-големите таланти в този спорт в началото на века, който обаче така и не успя да направи запомняща се кариера. Нападателят спокойно може да кандидатства в книгата за рекордите на Гинес, но не за най-много голове, а за най-голям брой клубове, в които е играл. Последен в списъка (засега) е Ботев (Враца). Новакът в Първа лига е под номер 15 за Божинов в професионалния футбол. Бившият ни национал започна шеметно в Италия още на 15 години. Състезава се още в Англия, Португалия, България, Сърбия, Китай, Швейцария и Хърватия, но никъде не остави името си в историята.

Още актуални новини от света на спорта четете на 7777.bg/news/sport

Абсолютен контрапункт на Божинов и като разположение на терена, и като успехи, и като клубна принадлежност е Джон Тери. При него също имаше топла българска връзка, но само за кратко. Легендарният бранител бе пред трансфер в руския Спартак (Москва), където играе най-силният ни играч към момента Ивелин Попов. В крайна сметка обаче бившият капитан на Англия предпочете да не напуска родината.

Преди малко повече от 15 месеца защитникът взе най-трудното решение в живота си. Така Джон Тери определи намерението си да си тръгне от Челси в края на сезон 2016/17. И причината не бе, че емблематичният футболист е жаргонно казано „свършил за футбола“. Съвсем не. Просто се оказа ненужен в отбора на сърцето си. За последно той бе започнал като титуляр в мач от английското първенство през септември. Крайно незадоволително за човек, който е записал 713 мача за Челси, от които 578 като капитан. В продължение на 22 години Тери бе символ на Челси и част от най-силния период на клуба, донесъл 14 значими трофея на „Стамфорд Бридж“. А ако прибавим и двата триумфа за „Камюнити Шийлд“ техният брой нараства до 16. За сравнение в цялата 112-годишна история на „сините“ трофеите са 26. Така Тери е взел участие в спечелването на над 60% от тях.

Още актуални новини от света на спорта четете на 7777.bg/news/sport

А че звездата има още какво да даде на най-популярния спорт няма никакво съмнение. В противен случай на опашката за неговия подпис нямаше да се наредят около 10 клуба, сред които и такива от Висшата лига. Интерес не липсва и от дестинации като Съединените щати и Китай – популярни места за край на кариерата сред много звезди. Той обаче реши да остане на Острова и да облече екипа на Астън Вила. Остана на крачка от голямата цел – връщане в елита на английския футбол, но в края на последната кампания бирмингамският клуб се препъна в последното препятствие - Фулъм. Тери напусна разочарован, но не е изключено да се върне в клуба и да пробва да изпълни целта от втори опит.

На практика Капитанът с главно „К“ спечели абсолютно всичко в кариерата си – пет шампионски титли, пет купи на страната, три купи на лигата, както и трофеите в Шампионска лига и Лига Европа. Но най-важното е, че заслужи любовта на феновете. Едно от големите му призная е, че в специална анкета привържениците го определиха за най-добрия централен защитник в историята на Висшата лига, заедно с Рио Фърдинанд.

Още актуални новини от света на спорта четете на 7777.bg/news/sport

Но как започва приказката на Джон Тери? Като малък е привърженик на Манчестър Юнайтед, а първите си стъпки прави в Уест Хем. На 14 става част от Челси. Малко преди да навърши 18 години дебютира за мъжкия отбор срещу Астън Вила и играе за „сините в продължение на 19 сезона с изключение на един кратък период, в който е пратен да се обиграва в Нотингам Форест. Само на 20 за първи път извежда лондонския тим с капитанската лента. През 2005-а Тери и компания слагат край на 50-годишното чакане за шампионска титла на Англия. А две години по-късно Джон вече е най-скъпоплатеният бранител на Острова. Два пъти е избиран за играч на сезона в Челси. Не крие симпатиите и благодарността си към мениджърите, с които прекарва най-силните си години – Жозе Моуриньо, Карло Анчелоти и Роберто Ди Матео. И разбира се към собственика Роман Абрамович, чиито вложения направиха Челси футболен гранд.

Тери игра за Англия на четири големи първенства – две европейски и две световни, като в продължение на четири години носеше лентата на „трите лъва“. Децата му са фенове на Лео Меси и са раздвоени в пристрастията си, когато Челси играе с Барса. Но Тери намира това за съвсем нормално. Все пак говорим за най-добрия футболист на планетата. Преди години имиджът на Тери бе разклатен заради расистки скандал с брата на Рио Фърдинанд – Антон, както и с разкритието че по време на брака си е имал паралелна връзка с половинката на съотборника си Уейн Бридж. Но това вече е в миналото.

Още актуални новини от света на спорта четете на 7777.bg/news/sport

Мнозина очакваха Тери да избере парите и да си осигури един последен голям договор, с който да сложи край на състезателната си кариера. Например в Китай, където играят бившите му съотборници Оскар, Рамиреш, Джон Оби Микел, Алешандре Пато и Рикардо Карвальо. Или пък в Обединените арабски емирства. Все пак това е любимото място за отдих на Тери. Преди време той призна, че в плановете му влиза един ден да поиграе в местния сокър. Отвъд океана кариера направиха сънародниците му Франк Лампард, Ашли Коул, Стивън Джерард и Дейвид Бекъм. Друго интересно място за завършек на кариерата е Австралия. В продължение на няколко години в този шампионат голямата звезда бе Алесандро Дел Пиеро. Засега е почти сигурно, че Джон ще остане на Острова, но не е изключено да избере и клуб от родината на Кристиано Роналдо. Наскоро защитникът призна, че учи португалски. Дали това няма да привлече вниманието на Бенфика, Спортинг или Порто? Ще разберем скоро. Но каквото и да реши Джон Тери винаги ще бъде Капитан, Лидер, Легенда!

Още актуални новини от света на спорта четете на 7777.bg/news/sport

Реклама
Реклама
Реклама