Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7074392 www.bgdnes.bg

Пребитата красавица Михаела не иска да вижда майка си

Тийнейджърката не желае да напуска кризисния център, където я пазят

Рожден ден в кризисен център, далеч от майка си Веселина и агресивния й нов любовник. Без купон с приятелки, снимки, подаръци и красиви спомени, но поне на сигурно място. Така тормозената тийнейджърка Михаела отбеляза навършването на пълнолетие. Фондацията „SOS - семейства в риск“ се оказва по-доброто място за малтретираната с години подрастваща красавица от дома й. Веселина попада там след поредното меле, на което е подложена от собствената си майка и гаджето й Синан. Инцидентът става в края на август, когато девойката е открита в къща на ромско семейство в Каменар, където се скрила от юмруците на най-близките си. Социалните поемат нещата в свои ръце и приютяват ученичката, докато разследването срещу родната й майка и гаджето тече.

"Михаела се чувства спокойна и добре в кризисния център. На този етап тя желае да ограничи контактите с роднините си и по свое настояване остава в подслона на фондацията. Това е нейното желание", обясниха от Районна прокуратура - Варна. Прокурорът добави, че медицинските експертизи все още не са готови и от тях зависят обвиненията срещу нападателите на момичето.

Реклама

"Според първоначалния медицински оглед Михаела е със средни телесни повреди, но от изключителна важност са заключенията на вещите лица, които ще хвърлят повече светлина върху травмите и механизма, по който са били нанесени", поясняват разследващите.

Така разследването за жестокия побой, на който преди месец е подложена ученичката, ще бъде удължено с още два месеца.

По думите на свидетелите, викани в полицията за изясняване на случая, Михаела е пребита заради един таблет, който дори не бил в нея. Устройството й било дадено за ползване предишния ден от новия приятел на майка й Веселина. Михаела го поискаха, за да има контакт с приятелите си във Варна, тъй като през ваканцията нямала пари да пътува до града. Отскоро живеела в къщата на Синан, след като майка й продава апартамента в морската столица и се мести при любимия си. След като получава таблета, Михаела го оставя да се зарежда в стаята си и излиза. Когато се прибира, настроението в къщата е коренно различно. Синан я напада, крещейки, търсейки таблета. Майка й я дърпа за ръкава и следват шамари. Мъжът не се опитва да раздели майката и дъщерята. Напротив! Включва се с юмруци, нанесени в главата на момичето.

"Биеше ме така, както се бият мъже. С юмруци, а не с шамари", разказва в шок пред психолози потърпевшата.

Успява да избяга и да се скрие при съсед, който звъни на големите си сестри и в полицията. Михаела е прибрана с патрулка и настанена в кризисния център, а майката арестувана заедно с гаджето за 24 часа.

Реклама

След като е пусната от ареста, Веселина разпространява в интернет призив за бунт срещу ромите от Каменар. Твърди, че дъщеря й Михаела е отвлечена от циганин, за да бъде пратена да проституира в чужбина. Приятелките на Михаела опровергават историята на майката и тя ги блокира в интернет.

От прокуратурата са категоричи, че Веселина и гаджето й системно употребяват алкохол. Във въпросния ден са седнали да пият от 12 на обед. Това става ясно и от снимките, които сами си пускат в социалните мрежи. Бирите са сервирани в двора на къщата около 14 часа - около час и половина преди да бъде нападната Михаела. Тя е бита в банята на къщата.

Преди година Михаела преживява и друг шок за крехката си възраст. Персийското й котенце е ритано и блъскано в стената от друго гадже на майка й. Срещу въпросния Боян Николов така и не е повдигнато обвинение, тъй като по закон котето е трябвало да бъде осакатено или убито, за да му се търси отговорност. Михаела е съсипана, но разговори с психолог така и не са й осигурени.

До 6 г. затвор

Ако прокуратурата повдигне обвинения за нанасяни средни телесни повреди на непълнолетно лице, то майката Веселина и гаджето Синан може да отнесат до 6 години в зандана. Досега те са с чисто криминално досие. Затова пък често се жалват за щяло и нещяло в полицията, сочи проверка на "България Днес". Двамата пускат сигнали почти всеки месец. От началото на тази година по сигнал на Веселина са образувани 4 преписки. Тя се оплаква от побой и нахлуване в дома й. Синан е подал две жалби - че го заплашват с убийство и за саморазправа. Жалбите им се оказват неоснователни след проверките.

Реклама
Реклама
Реклама