Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7082701 www.bgdnes.bg

Зоя Войнова, снаха на пророчицата: Заради Ванга строя храмове

75-годишната жена вдига пета църква 

"Заради предсказанията на баба Ванга помагам за строежите на храмове. Чувствам това като своя мисия и докато мога, ще го правя."

Това са думите пред "България Днес" на баба Зоя Войнова от благоевградското село Кърналово. С нейна помощ и дарения на местни скоро започва строежът на храм край възвишението на село Кожух.

Реклама

Зад доброволческата й дейност седи странна и мистична случка от детските й години. "Бях на 12 г., отидох на тази поляна, на която в момента е построен параклисът "Св. Илия". Там преди имало старо оброчище на светеца. Изведнъж, както беше топло и слънчево, над мен се изви черен облак и се разби в земята", спомня си дарителката. След преживяното тя отива при баба Ванга в опит да разбере значението на случката.

Ванга й казва: "Зоя, този храм трябва да се възстанови". Оттогава Зоя приема мисията си и гледа да възстановява малки параклиси.

Преди милион години в района изригнал вулкан, а на мястото имало 7 църкви, които днес са разрушени под земята. Днес теренът е с многобройни зъбери и кухини. Целта на баба Зоя е поне един от храмовете да бъде възстановен. "Идват хора при мен, които са сънували тези храмове и ми оставят по 100, 200 лв., само за да могат да се възстановят и ще ги вдигнем. Вече започна строежът на едната църква. Излята е плоча, а сега се прави купола на параклиса", коментира 75-годишната жена.

Въпреки ентусиазма си тя сподели, че в днешно време трудно се събират пари, било и за строеж на църква.

Войнова разкри, че няколко човека са отивали при нея с еднакви сънища. "Сънуват този затрупан храм край Кожух, дори синът ми ми сподели за същото провидение. Видял, че в този параклис са загинали десетки хора и искат да се възстанови", коментира жената.

От 18 години баба Зоя работи на зеленчуковата борса в родното си село. Именно там е мястото, откъдето жената събира много дарения. Местни оставят стоката си при нея, тя я продава. Събраните средства отиват за строежа на поредната църква. И вече е успяла да помогне за съграждането на четири църкви. И предстои пета.

Последната света обител, вдигната с нейна помощ, е параклисът "Св. Илия" в с. Богородица. След като разбират, че бабата ще строи храм със собствени средства, съседи решават също да се включат в благородното дело. Така за 4 години баба Зоя събира над 3 хил. лв.

Реклама
Реклама
Реклама