Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7085094 www.bgdnes.bg

Турски чиновници прецакват Очите

Изтече 60-дневният срок на задържането на Митьо

Димитър Желязков остава в килия край Босфора да чака екстрадицията

Тежката бюрокрация на турските чиновници бави връщането на Димитър Желязков - Митьо Очите у нас. Несебърският Ал Капоне остава зад решетките на истанбулския затвор "Малтепе", въпреки че изтече 60-дневният срок на неговото задържане. Това съобщиха за "България Днес" източници от прокуратурата.

Очите е арестуван заради данни, че е главатар на организирана престъпна банда за рекет, телесни повреди и разпространение на наркотици. Групата на несебърския Ал Капоне бе разбита по време на зрелищна спецакция в Бургас на 2 август тази година. По време на операцията са задържани 12 души, но Димитър Желязков не е сред тях. Очите бе незабавно обявен за издирване с Червена бюлетина на Интерпол. Денонощие по-късно е открит и задържан по силата на издадената европейска заповед за арест. Той е разпознат от турски ченгета в Истанбул. Оказва се, че докато Очите се издирва, той е настанен в петзвездния хотел "Рамада", а компания му правят бившият общинар Бенчо Бенчев и ексдепутатът Несрин Узун, шофьори, охранители и две атрактивни мадами. Нашенците са заловени след обилна вечеря в лъскав истанбулски ресторант. Всички седем души от антуража на Очите бяха върнати у нас през пункта "Капитан Андреево" няколко часа след задържането им. Желязков остана в Турция. Той бе пратен в затвора "Малтепе", където да изчака решението за екстрадицията му у нас.

Реклама

Очите е задържан в Истанбул на 3 срещу 4 август по силата на европейска заповед за арест, чийто 60-дневен срок на действие изтече. От държавното обвинение обаче успокояват, че това в никакъв случай не означава, че той ще бъде освободен от истанбулския затвор.

"60-дневният срок е инструктивен, тоест не е задължителен. Няма опасност Димитър Желязков да бъде пуснат от турския затвор, след като срокът е изтекъл. Все още не е насрочено заседание, на което да се реши екстрадицията му в България. Кога ще стане това, зависи изцяло от волята на турските власти", разкриват оскъдни детайли от главна прокуратура. Това потвърждава и обвинител №1 Сотир Цацаров:

"Всички задължения, които е следвало да бъдат изпълнени от нас и от международния отдел на прокуратурата и от Министерството на правосъдието, са изпълнени на сто процента", категоричен бе и главният прокурор след задържането на Димитър Желязков в Истанбул.

"Що се отнася за времевия интервал, в който действат – не е нито в нашите правомощия, нито в нашите възможности да им предписваме кога да си насрочват съдебните заседания", обясни тогава Цацаров.

Адвокатът на Желязков – Илиян Василев, бе категоричен, че няма никаква информация на какъв етап е процесът за екстрадицията на Очите у нас, разкри той пред репортер на вестника. Опитният юрист намекна преди известно време, че от прокуратурата изобщо не са поискали връщането му в България, което разгневи обвинител №1 Сотир Цацаров.

Връщането на Димитър Желязков в България се очаква и заради делото срещу кръвния му враг Божидар Кузманов - Божо Кравата (виж карето). Очите трябва да застане за втори път на свидетелската скамейка по искане на адвокатите на обвиняемия.

Реклама

Делото за престрелката цикли

Делото срещу групата на Божидар Кузманов - Божо Кравата зацикли. Черноморската кримка е подсъдим заедно с бандата си заради престрелка, разиграла се с хора на Митьо Очите в ресторант "Фор Ю" в Слънчев бряг на 8 юни 2016 година. Желязков бе тежко ранен, а гардът му Александър Алексиев - Сашо Водолаза бе убит. Заседания по делото не са провеждани през месец септември, под въпрос е дали ще се проведе и в следващата определена дата 15 октомври, научи "България Днес". Причина за отлагането са сериозни здравословни проблеми на съдията по делото Стоян Тонев.

През новия съдебен сезон на свидетелската скамейка са извикани да дадат показания голямата дъщеря на Очите - Станислава Желязкова, вдовицата на Бай Миле - Силвия Панагонова, както и Радослав Попов, син на Янко Попов-Туцо от "Килърите". Очаква се тримата да свидетелстват срещу Божо Кравата и групата му заради конфликтите си с него в Слънчев бряг.

Реклама
Реклама
Реклама