Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7092118 www.bgdnes.bg

Русенският адвокат Петър Николов: Вики разкри злоупотреби в Хитрино

Сензационни данни за помощите в взривеното село, за които никой не знаел, се канела да огласи жестоко убитата журналистка

"Убитата Виктория Маринова готвеше предаване, в което да разкрие за сензационни злоупотреби с помощите в Хитрино! Видях се с нея няколко дни преди да бъде убита. Не знам дали това, което се канеше да излъчи по телевизията, има нещо общо със смъртта й."

Реклама

Това заяви пред "България Днес" русенският адвокат Петър Николов, който е участвал в предавания на жестоко убитата в Русе журналистка.

В последните си дни Виктория Маринова е подготвяла с екипа на предаването си "Детектор" материал за злоупотреби със средствата, отпуснати за възстановяване на Хитрино от опустошителния взрив през 2016 г. Журналистката е намерила сензационна новина, която не е публикувана досега, и единствена щяла да изнесе нови факти по случая.

Преди седмица омбудсманът Мая Манолова сезира главния прокурор Сотир Цацаров за евентуални злоупотреби с парите за взривеното село. Повод й дала среща с жителите и документи от Националния обществен съвет по благотворителната кампанията на БЧК за село Хитрино. Със сигнала се настоява за пълна проверка на усвоените до момента суми.

Колеги на убитата журналистка неофициално потвърдиха, че е готвено такова предаване за далавери с парите за Хитрино.

"В шок сме, но не се страхуваме", казаха пред вестника служители на русенската телевизия TVN. "Фирма "Май Фай", която е собственик на телевизията, ръководството и екипа даваме срок от 2-3 дни на МВР, институциите и държавата за разкриване на това убийство. След това ще излезем с официално становище, от което ще разберете по-нататъшните ни действия", обявиха от кабеларката.

"Остава и с това да ме свържат", коментира вчера пред "България Днес" кметът на Хитрино Нуридин Исмаил, който още не беше разбрал за бруталното убийство.

Реклама

Управникът разказа, че в петък му се е обадил мъж, който се представил от регионална русенска телевизия, и е помолил за среща. "Разбрахме се в понеделник да се чуем контролно и във вторник да дойдат да снимат. Казах им, че няма значение, че са от регионална медия, Русе е част от обществото, което трябва да знае истината. Не се крия от никакви разследвания - нито журналистически, нито административни. Бяха с най-добри намерения, казах им да заповядат и да снимат", заяви Исмаил.

Той е на мнение, че атаката срещу него е политическа, както и че в България много неща трябва да се променят. "Съжалявам много за момичето. Наистина трябва да се разтресе държавата, ако това престъпление е свързано с журналистическо разследване. Много е зле, ако някой се опитва да накара друг да замлъкне", коментира кметът на Хитрино.

В последното си предаване "Детектор" показа интервю с арестуваните журналисти Димитър Стоянов от "Бивол" и колегата му Атила Биро, които работеха по сигнал за злоупотреби с европари и унищожаване на документи от голяма строителна фирма. От разследващия сайт съобщиха, че отдавна поддържат комуникация с русенската журналистка.

"Вики водеше предаването "Подиум", което прекръсти на "Детектор". Първоначално се занимаваше със социални тематики, но напоследък реши, че иска да прави разследваща журналистика", разкри русенският адвокат Петър Николов, който е бил събеседник на водещата. Той обяви, че журналистката го е търсила за репортаж във връзка с отнетите 11 деца от най-голямото българско семейство. Юристът отложил срещата, а впоследствие разбира, че тя никога няма да се осъществи.

"Убиецът е действал бързо, почеркът говори за криминално проявен, рецидивист или затворник", смята адвокатът. Това, че откритото ДНК от извършителя не е намерено в националната база данни, говори, че на него не му е взиман сравнителен материал. Може да е чужденец, предполага юристът.

Според него това, че липсват вещи на убитата като телефон и ключове, не означава непременно грабеж, може и да е прикритие. Странното е, че Вики е обезобразена - кога е имал време за това, ако не го е планирал предварително, чуди се адвокат Николов.

Не се изключва нито личен мотив, нито грабеж. Версиите хем съвпадат, хем си противоречат. Затова случаят е труден за разкриване, сочат експерти.

Слагат лампи и камери на лобното й място

След бруталното убийство на Вики на кея в Русе кметът Пламен Стоилов се закани да оборудва мястото с осветление и видеонаблюдение. По думите му много русенци предпочитали да тичат и да се разхождат в този район. Проектът ще се обсъди и с Национална компания "Железопътна инфраструктура", тъй като през мястото минават жп линии за товарните влакове от пристанището.

Разследват има ли връзка с бизнеса на мъжа й

Ужасното престъпление най-вероятно е планирано предварително

Разследващите не са убедени, че убийството на журналистката Виктория Маринова е дело на бездомник, луд или наркоман, каквито бяха първоначалните подозрения. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров в Русе. Той и вътрешният министър Младен Маринов вчера пристигнаха в града, за да инспектират лично разследването на зловещото престъпление.

"Все още не е изключена версия за предварително планирано нападение", обясни Цацаров.

Подозренията на разследващите се засилват и от факта, че откритите следи от ДНК на убиеца по тялото на Вики не съвпадат с базата данни на криминалният контингент в града.

Неофициално криминалисти коментираха, че усилено се търсят данни за връзка на убийството с бизнеса на съпруга на Виктория - Свилен Максимов. Подозренията са, че бруталното престъпление е предупреждение към него.

Макар и разведени от около година, двамата продължават общия си бизнес. Хора от Русе твърдят, че от месеци Виктория дори е човекът, който движи фирмите на екссъпруга си в града. През това време самият Свилен Максимов се концентрира към разрастването в други градове.

Близки до семейството твърдят, че Максимов от известно време живее предимно в София и оставил на Вики да се занимава с ежедневните дела в телевизията и дружествата за доставка на интернет. Самият той признава, че си купил частен самолет, за да движи по-лесно и бързо делата си между столицата и родния си град.

Твърди се, че в София бизнесменът е зает с мащабен проект за създаване на национален интернет доставчик. Заедно с още няколко дружества от различни градове дори планират пускането в действие на нов мобилен оператор. Експерти са категорични, че подобни идеи изискват инвестиции от десетки и стотици милиони левове.

По неофициална информация част от средствата е трябвало да бъдат осигурени от хора, сочени за свързани в миналото с някои от скандално известните "застрахователни" компании.

Твърди се, че подобни хора са помагали и в миналото на Максимов да стартира бизнеса си с доставка на интернет в Русе.

Това става причина според запознати за известно време във фирмите на Максимов да се водят на работа и хора с доста солидна слава в подземния свят на Русе.

Впоследствие между самите партньори в сянка настъпва разрив.

"Не е изключено самите хора, които са го финансирали, да не могат днес да си поделят печалбите", обясняват криминалисти. Те коментират, че разривът съвпада с момента, когато от фирмите на Максимов излизат останалите му съдружници.

Бандити, луди и сексманиаци на разпит

Работим по всички версии и не изключваме нито една, съобщи вътрешният министър Младен Маринов, който провери разследването в дунавския град. Екип от психолози се запознават със събраната по случая информация, за да изготвят психопрофил на извършителя. Предвид близкия психодиспансер се проверяват хора с психични отклонения, както и извратеняци със силно изразен полов нагон, както и криминално проявени. "Ако имаше съвпадение на ДНК, вече щяхме да сме задържали извършителя", каза Маринов. Той уточни, че се проучва животът на убитата в личен и професионален план.

По неофициална информация на разпит са викани известни адвокати и бизнесмени от Русе. Запознати твърдят, че районът, където е намерен трупът на Вики, отдавна е място за неформални срещи на известни хора от града.

Тялото на Вики е открито в събота след 14 часа. Според експертите смъртта е настъпила около час-два по-рано. Случаен минувач забелязва кръв по алеята, след това вижда ластик за коса и маратонка. Уликите го водят до трупа на 30-годишната жена. Според очевидци тялото е било обезобразено, а неофициално се разкри, че шефката на местната телевизия е изнасилена.

Еврокомисията иска задълбочено разследване

Наред с водещите световни медии случаят с убитата разследваща журналистка Виктория Маринова бе коментиран и от Европейската комисия.

"ЕК очаква бързо и задълбочено разследване от отговорните власти, което да изправи виновниците пред правосъдието и да изясни дали това нападение е било свързано с работата на жертвата. Трябва да направим необходимото, за да могат журналистите в безопасност да дават безценния си принос за демократичните ни общества", обяви говорителят на Еврокомисията.

По думите му свободните медии са една от основните предпоставки, за да съществува всяка демократична държава.

Запали свещ и направи добро

Телевизията на убитата Вики започна кампания "Направи добро" в нейна памет.

"Ако е вярно това, че Господ прибира при себе си най-добрите, то е най-вярно за Виктория. Не тъжете за нея, тя не би го искала. Почетете я с едно добро дело. Ей така - без причина, за някой непознат. И му кажете той да направи същото за друг. Заради нея. И когато това добро дело обиколи целия свят и се върне при вас - тогава ще знаете, че сме променили света. За това живееше тя - за да направи света по-добър. Нека заедно да довършим започнатото от нея. Така би искала тя!", написаха колегите й.

Вчера вечерта в памет на убитата водеща се проведоха бдения в София и в родния й град Русе.

В профила на младата жена във фейсбук опечалени нейни приятели продължават да скърбят. Послания й изпратиха нейни приятели от цял свят - САЩ, Румъния, Словакия, Русия, Чехия, Австрия, Израел.

Зверското престъпление получи и широк отзвук в световните медии.

Реклама
Реклама
Реклама