Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7093507 www.bgdnes.bg

Кошмарът "Ихтиман"

Петима пострадали, трима в болница, потрошени автомобили...

Това е тревожната равносметка от поредната верижна катастрофа на магистрала "Тракия", станала вчера. И отново край Ихтиман.

Кошмарният пътен участък за пореден път се превърна в черен спомен за шофьори и пътници. На това място от магистралата по безумни причини постоянно стават катастрофи, често с фатален край.

Реклама

При инцидента вчера пет автомобила и камион се блъснаха заради намалена видимост. А видимостта е била намалена заради... запалено сметище. Имало и мъгла, която допълнително усложнила пътната обстановка, обясни директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

Това е същото сметище, което се запали през юли миналата година и стана причината за верижна катастрофа с около 40 автомобила. И тогава пострадаха петима души. За щастие нямаше жертви. След автомелето вчера около 5 ч. сутринта 40-годишна жена е с порезна рана на лявата ръка и ще остане за наблюдение. 30-годишен мъж освен травми на двата глезена има и счупване на подбедрицата и нараняване на главата.

Друг 30-годишен мъж е приет в Спешното отделение на ВМА. Той също е контактен, адекватен, без опасност за живота. От Спешна помощ съобщиха, че след сигнала за инцидента са изпратили към мястото на произшествието седем линейки, тъй като заради трудната видимост не е имало яснота за броя на ранените. 58-годишен мъж също е пострадал - с контузия на подбедрицата. На място друг от участниците в катастрофата е развил хипертонична криза вследствие на шока от преживяното.

След миналогодишния инцидент в този участък на магистралата бяха поставени знаци, указващи да се шофира бавно, защото понякога има дим и мъгла. Но верижната катастрофа отново се повтори. Според местната власт запалването на сметището се дължи на процес на гниене, тъй като то в момента не е работещо. И властите са безсилни да спрат задимяването.

Кошмарът "Ихтиман" застигна и фолкпевицата Емилия. През месец май т.г. тя катастрофира на магистрала "Тракия" на същото място. При инцидента пострада съпругът й Жорж Башур, а доведеният й син Феди загина няколко дни по-късно, тъй като нараняванията му бяха много тежки.

Реклама

"Пътувахме нормално и спокойно, със скорост не повече от 110 км/ч и неочаквано попаднахме на аквапланинг, който предизвика тази тежка катастрофа" - разказа по-късно Жорж Башур. Колата им се удря в мантинелата и се преобръща, което се оказва фатално за Феди, който е зад волана.

Аквапланингът е напълно или частична загуба на сцеплението, предизвикано от наличието на воден слой, отделящ гумата на автомобила от пътната повърхност. При това транспортното средство става неуправляемо. Най-честата причина е, когато колелото не успява да отстрани водата ефективно от мястото на контакт с пътната настилка. Колкото по-голям е водният слой и по-малка дълбочината на протектора на гумата, толкова по-голяма е опасността от аквапланинг. Подобни огромни локви често се образуват на магистралата в района на Ихтиман.

Опитни шофьори коментират, че "Тракия" има сериозен проблем с оттичането на водата по цялата си дължина. И това важи най-вече за участъка около Ихтиман. Дори и след минимални валежи по пътните платна се образуват локви, които застрашават живота на шофьорите и пътниците. "Водата не може да се оттече и се събира на локви. Вода има и в образуваните от камиони коловози. Особено опасно е в завоите, защото изведнъж колата става неуправляема", обясниха пред вестника водачи с многогодишен стаж зад волана.

От аквапланинг на "Тракия", отново край Ихтиман, си изпати и фолкпевицата Анелия. През 2009 г. изпълнителката загуби контрола над джипа си, тъй като пътят е мокър и хлъзгав. Анелия не пострада тежко при катастрофата и се отърва с леки охлузвания и драскотини. Ситуацията се усложнила и от факта, че певицата шофирала чужд джип и още не била напълно свикнала с него. Малко преди това апаши отмъкнали нейното возило и се наложи да поиска кола от приятелка.

И това са съвсем малка част от катастрофите в зловещия участък. Затова ви призоваваме - карайте внимателно в района на Ихтиман. Но бъдете разумни шофьори и по цялата магистрала "Тракия".

Реклама
Реклама
Реклама