Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/7093524 www.bgdnes.bg

Братя Илиеви ВЪЗКРЪСНАХА! (СНИМКИ)

Легендите на българския ъндърграунд Васил и Георги Илиеви оживяха!

Главния се появи с емблематичния си бял костюм, а батко му се върна от отвъдното по анцуг и получи куфарчета с пачки. Застреляните основатели на империята ВИС възкръснаха в първата у нас чалга постановка - "Поп фолк хроники: Бели птици и куршуми". Предпремиерата на уникалното представление беше в понеделник вечерта в "Малък градски театър" ("Зад канала") в столицата.

 Художествената творба разказва реални случки от мутренските години, без да назовава имена на престъпници и фолкпевици. Някои от пресъздадените герои са се съгласили лично да споделят интересна история, макар че са минали повече от две десетилетия.

Реклама

Чалга постановката разчупи всички клишета на традиционната театрална постановка. Публиката беше настанена в бар, седеше на дивани, а масите пред хората бяха отрупани с алкохол и пачки. В ролята на братя Илиеви влезе младият талантлив актьор Мак Маринов, за да изиграе образите на Васил и Жоро Илиеви. Типично в стила на мутренските 90-те години на миналия век Главния движеше с охрана с черни тениски и големи ланци. "Черпя цялото заведение с алкохол", извика на висок глас по-малкият брат и чевръсти сервитьорки започнаха да носят алкохол на хората от публиката. Истинско уиски, а не декор. Под звука на емблематични чалга песни от миналото започнаха да се хвърлят пачки с пари (виж карето).

"Ти трябва да се ожениш!", заяви Васил Илиев на брат си и в следващия момент на сцената се появи Мая Илиева. Тя беше изиграна от Жени Александрова-Лечева, съпруга на китариста Иван Лечев. "От Бургас до София пътувахме с катафалката на Жоро цели 9 часа. Карахме с 60 км/ч и никой не смееше да изпревари колоната. Как ще посмее?! Да не е луд?!", нареждаше сценичната съпруга на Жоро Илиев.

"Аз и другите актьори се срещахме с певици и някои представители на ъндърграунда, макар и на ниско ниво, за да чуем историите им и да влезем в техните образи. В един момент стояхме с облещени очи и отворени усти, защото не можехме да повярваме на това, което чуваме", разказа Лечева.

"Нямах представа какво ще си говоря с певици и хора от подземния свят. Оказа се, че изпълнителките са нормални жени, които имат собствен живот и някои истории са ги разтърсили. В онези времена е имало певици, които са били готови да си продават тялото, за да пробият и да станат известни", обогати разказа друга актриса от постановката Весела Бабинова.

Дамите в постановката влизат силно в образите си. Актрисата Христина Караиванова си извади гърдите на показ пред публиката, пресъздавайки реална случка - популярен бизнесмен карал постоянно фолкаджийка да му показва бюста си и я замерял с пари. След това се обвързал с манекенка и повече не искал да вижда циците й. Бабинова също извади щедро деколте, като без грам свян лазеше надупена по масата с алкохол и пачки.

Какво е чалга дискотека без бой? Двама от актьорите направиха въргал - млатиха се, потрошиха маси и почти стигнаха до разстрел. А пистолети имаше много - стреляше се по тавана, прострелваха се ръце, а една от фолкаджийките пя с опряно оръжие в главата.

Реклама

Сред останалите емблематични истории на фолкпевицата са прословутата стрелба в столичната дискотека "Ескейп", затрупването на певица с няколко куфара с пари и създаването на музикална компания от Митко Пайнера. Особено внимание беше отделено на раздаването на черни куфарчета с пари.

"Едни хора от Държавна сигурност търсеха обикновени момчета - от провинцията или спортисти. Момчета, които няма никога да им противоречат. И на тях им даваха пари, много пари. Тези момчета бяха с анцузи, а изведнъж вече имаха хубави коли, спяха с много жени и пиеха скъпо уиски", са част от репликите, които разказват за прословутото разпределение на милиони с куфарчета.

В публиката беше и ретро легендата Еми Стамболова, чиято история също беше разказана на сцената. Стамболова живее в Свищов, когато охранителите на Васко Илиев идват да я вземат, за да стане певица в София. Оставят 500 долара на майка й и тръгват към столицата. В онези време Стамболова спи в хотел "Родина" и пее в прочутия ресторант "Мираж". За един час изява на вечер получава по 150 лева, докато в Свищов взема едва по 25 лева.

Еми прие с усмивка театралния си образ и призна, че актрисата се е справила отлично с пресъздаването на житейската й история.

Посланието на "Поп фолк хроники: Бели птици и куршуми" е, че хората като братя Илиеви не трябва да бъдат идеализирани. По-важното е да си жив, а тях вече ги няма. И че едно време хората наистина са умеели да се забавляват, а сега си гледат само в телефоните и се правят на щастливи.

Радо Шишарката:Историите са реални

"Историите в постановката са напълно реални. Някои от участниците в тях сами ги разказаха, за да ги представят на сцената." Това заяви пред "България Днес" ретро легендата Радо Шишарката, който е основният съветник на представлението. То дори носи името на емблематичната му песен "Бели птици и куршуми", за която се коментира, че е посветена на братя Илиеви.

Хилядолевки с Левски

Огромни пачки с хилядолевки се мятаха и трупаха по време на представлението. Парите са с лика на Васил Левски и бяха в обращение в края на 90-те години на миналия век, точно преди махането на трите нули от левовете. Парите бяха в куфари, в сутиените на певици, в таблите на сервитьорките, по тавана и по земята. Раздаваха се щедро и женските крака омекваха при вида им.

Реклама
Реклама
Реклама