Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7094026 www.bgdnes.bg

Кмет и съветник жънат нива с канабис

Политиците отгледали реколта за 100 хил. лв.

Над 76 кг трева прибират ченгета от плантацията на селския управник и общинаря

Селски кмет и общински съветник в Криводол са спипани от ченгета да прибират реколтата от наркоплантация край село Добруша. Двамата са задържани по време на полицейска акция срещу производството и разпространението на дрога. Ченгетата действали по сигнал за нелегално отглеждане на трева в района. Когато отишли на място, униформените заварили кмета на Добруша Ивайло Илиев и съветника от ДПС Ивайло Вълков от с. Галатин да режат готовите канабисови растения.

Реклама

При огледа криминалистите установяват, че нелегалната наркоплантация се простира на около 65 квадратни метра. В нея са открити и иззети 137 растения от рода на конопа. Всяко от тях е с височина от 1,07 м до 2,50 метра. Растенията са били засадени в саксии и пластмасови кошчета, вкопани в почвата. От тях са иззети 76,660 кг зелена листна маса и около 800 грама суха маса от канабис. При претърсването на района са намерени и иззети още предмети и химически препарати, използвани при отглеждане на растенията.

Управникът на Добруша Ивайло Илиев и общинският съветник Ивайло Вълков са задържани за срок до 24 часа в ареста на Районното полицейско управление във Враца. Срещу двамата мъже е образувано досъдебно производство, съобщават от полицията. Оттам уточняват, че след изтичане на срока за задържане двамата са освободени.

От кметството в Добруша разкриват пред "България Днес", че управникът на селото е излязъл в отпуска от понеделник, деня, в който е спипан от ченгетата да прибира реколтата от наркоплантацията. Подчинени на Ивайло Илиев не можаха да кажат колко дни отпуска си е взел и кога се очаква да се върне на работа.

Според разследващите стойността от засадения коноп възлиза на повече от 100 хиляди лева. Разследването е още в начален етап и криминалистите все още не са изяснили в каква схема са участвали двамата уличени в отглеждането на наркорастенията. По думите на запознати със случая малко вероятно е производителите на тревата да са я пласирали сами. Предположенията са, че те са продавали на едро стоката си на прекупвачи. Проверява се и версията, че в износа на канабиса е участвал приближен до общинския съветник, който въртял транспортен бизнес към Западна Европа.

По думите на криминалисти разкриването на кметската наркоплантация е поредният удар на ченгетата в община Криводол срещу собственици на такива нелегални производства в района. Само за един месец - през септември, ниви с канабис бяха открити в няколко села около Криводол.

Задържаните кмет на Добруша Ивайло Илиев и съветник Ивайло Вълков не са единствените участници във властта, които въртят нелегален бизнес в района. Само преди две седмици след разкриването на поредната нива с канабис край село Ракево в ареста бе прибран местният лидер на политическа партия "Реформаторски блок", бивш кандидат за кмет и настоящ общински съветник Христо Доков, съобщиха врачанските информационни сайтове. Той и още няколко човека са задържани в момент, в който отивали да нагледат реколтата.

Реклама
Реклама
Реклама