Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7095487 www.bgdnes.bg

15 романа написа ученик

Венци е едва на 14 г., но вече има написани 15 романа и издава първата си книга!

Талантливият ученик от Велико Търново не само пише фантастични творби, но и сам рисува илюстрациите към произведенията си. Осмокласникът Венцислав Колев от училище "Емилиян Станев" е носител и на множество награди за поезия.

Реклама

На 5-годишна възраст детето чудо получава енциклопедия за подарък, започнало да срича и за кратък период от време се научава да чете. По това време започнало и да рисува, като с годините развива таланта си. На 9 години Венцислав написва първата си фантастична история с измислени герои.

В първата му книга "Историите на Венци. Един различен свят" има фантастични сюжети, стихове и гатанки, измислени от него. Там е и фантастичният роман за несъществуващата планета Фу, на която живеят измислени от автора същества - животни и растения. В книгата е включен и сборникът с разкази "Как живеем в града", с който миналата година подрастващият печели награда от конкурса "Искри" на Българското национално радио.

Венцислав не забравя, че книгата му е за деца и я прави с две лица - може да се чете нормално, но и обърната наобратно, както много често правят връстниците му.

"Много обичам да чета. В началото харесвах книгите и ги преписвах и прерисувах, но впоследствие започнах да си ги създавам самичък", споделя талантливият ученик, който не вярвал, че някога произведенията му ще видят бял свят.

Регионалната библиотека "П. Р. Славейков" се вдъхновява от делата на ученика и му помага да издаде първата си книга, чиято премиера се очаква да е в най-скоро време.

Венци има също отличия от конкурса за рисунка "Аз в един вълшебен град", който община Велико Търново организира за 22 март т.г. Може да се похвали и с три самостоятелни изложби - в предишното му училище "Димитър Благоев", в читалище "Надежда" и в Регионалната библиотека. Една от сериозните му награди като художник е от конкурс в Националната гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа" в Трявна.

Интересна подробност е, че Венци е наследник на Серафим Северняк. Популярният български писател и публицист е първи братовчед на дядото на момчето. Ученикът е добре запознат със семейната история и е посещавал музейната сбирка във великотърновското село Горна Липница, посветена на известния писател. Желаем му успех!

Реклама
Реклама
Реклама