Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7096233 www.bgdnes.bg

Колят 6 агнета за Ванга

Навръх 24-годишнината от освещаването на храма й 

Очакват се хиляди да посетят празника

Шест агнета ще бъдат заклани на храмовия празник в комплекса на Ванга, научи "България Днес"!

Курбанът е по повод 24-годишнината на църквата "Св. Петка" край петричкото с. Рупите, която е построена по заръка на пророчицата. Месото е дарено от миряни и ще бъде поднесено като курбан в неделния ден. Очаква се хиляди да посетят мястото.

Реклама

Храмът е изграден през 1994 г. на метри от дома, в който световноизвестната ясновидка избира да прекара старините си. Самата Ванга кани един от най-големите художници - акд. Светлин Русев, да изографиса съкровената й мечта.

За огромно нейно огорчение Българската православна църква не признава храма, понеже той е изцяло бял, както отвътре, така и отвън. Друга причина е, че стилът, който Русев използва за иконите, не съвпада с църковните канони. Те са твърде реалистични и по тази причина от Светия синод първоначално отказват да осветят светата обител. В крайна сметка събитието по освещаването се предава пряко по Българската национална телевизия и е посетено от хиляди хора. И до днес се водят спорове дали храмът трябва да съществува или не. Свещениците, които изпълняват служби там, предпочитат да останат в сянка, за да не си навлекат проблеми.

"На 14 октомври от 11 ч. ще има тържествена литургия по повод 24-годишнината от освещаването на храма. Ще я отслужи свещеникът, който е в храма, няма значение какво е неговото име", лаконични са пред вестника от комплекса в Рупите.

За първа година големият творец акад. Светлин Русев няма да присъства на празника. В края на май т.г. той ни напусна след внезапен инфаркт. Макар художникът да има голям принос в комплекса на Ванга, от там са категорични, че няма място за него.

"Светлин Русев даде своето за храма, това беше неговото дело. Комплексът се казва "Ванга". Не търсим други хора и затова няма да има обособен кът за него", обясняват от комплекса на пророчицата.

Доли ТАЧЕВА

Рецепта на пророчицата

Супа магданозлия

от агнешка глава

Необходими продукти:

1 агнешка глава

2-3 връзки магданоз

1-2 яйца

1 ч.ч. кисело мляко

Начин на приготвяне:

Сваряваме агнешка глава с малко сол и я обезкостяваме. Накъсваме на малки парченца месото и го връщаме в бульона. Нарязваме 2-3 връзки магданоз и го прибавяме към супата. Подправяме с 1-2 яйца и 1 ч.ч. кисело мляко или 2-3 с.л. оцет.

Текстове под снимки:

Реклама
Реклама
Реклама