Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7097421 www.bgdnes.bg

Разследвано ченге се връща на работа

Полицай от групата на Малкия Мук пак е с пагон

Начо Янакиев е уволнен дисциплинарно за рекет на наркодилъра Тайсъна

Отново с пагон и униформа е разследван за подкупи и принуди полицай от Стара Загора, научи "България Днес". Начо Янакиев се е върнал на работа, назначен от директора на полицията, след като делото срещу него и още трима е прекратено. Янакиев не за първи път се опитва да се върне в системата. Третата му кандидатура за работата му носи успех и той вече е в редиците на МВР въпреки компрометиращото минало.

Името на Начо Янакиев се прочува след акцията, в която е арестуван заедно с още двама полицаи и бизнесмена Румен Боюклиев, с прякор Малкия Мук. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за принуда и изнудвания. Заради случая с обвинение се сдобива и тогавашният шеф на полицията Тони Михайлов. Според прокуратурата именно той съзнателно допуснал през 2008 и 2009 година трима полицаи от дирекцията и бизнесменът Румен Боюклиев, известен в Стара Загора като Малкия Мук, да създадат престъпна група. Според материалите по делото ченгетата рекетирали наркодилъра Николай Колев - Коко Тайсъна и негов авер. Тайсъна бил заплашен в местността Баритна мина и се разделил с 2 хил. лв през пролетта на 2008 г.

Реклама

По това време Начо Янакиев заедно с колегите си Костадин Дончев и Димо Димов са от групата за задържане и издирване на опасни престъпници. Служителите в нея са леководолази и алпинисти, много добре тренирани физически, владеещи бойни спортове. Тъй като невинаги има специални операции, в РДВР ги ползвали срещу уличното наркоразпространение и бандитски сборища, за капани край обекти, които могат да бъдат ограбени, и други дейности.

Малкия Мук е арестуван заедно с тримата полицаи през ноември 2009 година. Тогава в съда стана ясно, че обвиненията срещу четиримата са общо 5. Материалите били събрани в 16 тома, а разследването започва през септември - по-малко от 2 седмици след отстраняването на тогавашния шеф Тони Михайлов. Начо Янакиев и останалите са оставени под стража, тъй като държавното обвинение твърди, че арестуваните влияели на свидетели и някои променили показанията си.

В крайна сметка тихомълком делото срещу бандата е било прекратено, защото прокурорът не успява го внесе навреме в съда. Полицаите са обвиняеми две години, но не са изправени пред Темида.

След освобождаването му от ареста Начо Янакиев е уволнен от полицията дисциплинарно.

Пет години по-късно случаят е забравен. През февруари т.г. Янакиев прави първи опит да се върне в МВР. Той е сред стотината кандидати за участие в конкурс за полицаи в сектора за охрана на обществения ред. Това потвърждава и комисар Георги Хаджиев – директор на Областната дирекция на МВР. По думите му няма законови основания Начо Янакиев да бъде спрян от участие в конкурса. Явявал се е и на друг конкурс - за Специализирани полицейски сили, но не е одобрен от комисията, председателствана от комисар Хаджиев.

Не е ясно какви са мотивите на директора да възстанови на служба компрометирания полицай. До края на редакционния брой от ОДМВР не отговориха на запитванията от страна на "България Днес“.

Реклама
Реклама
Реклама