Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7097444 www.bgdnes.bg

Проф. Иван Козовски: Раждайте естествено, не със секцио!

У нас се прекалява с цезаровото сечение, това може да е много опасно

Кой е той

Проф. Иван Козовски е създателят на един от първите центрове за асистирана репродуктивна медицина у нас. Той е сред лекарите, които активно се занимават с проблема майчина смъртност. Завършил е английска гимназия и медицина в Хумболтовия университет. Има 55 г. стаж като акушер-гинеколог. Започнал е кариерата си като ординатор в Районна болница - Айтос, и е стигнал до ръководител на катедра във варненския Медицински университет. Получавал е редица международни награди за практиката си в акушер-гинекологията.

- Проф. Козовски, излязоха официални данни, че почти половината българчета се раждат секцио, а здравните власти не виждат проблем. Има ли такъв според вас?

Реклама

- Това не е проблем, а безобразие! Крайно недопустимо, опасно, непрофесионално. Ако към този стряскащ процент прибавим и други инструментални лекарски намеси като форцепс и вакуум, напълно естествено родените бебета са едва под 40 на сто. Тенденцията е да се прилагат доброволните операции или тези по препоръка на лекарите, което е потресаващо. България е на челно място по цезарови сечения, като средният процент за Европейския съюз е някъде около 25 на сто. За държави като Финландия, Норвегия или Швейцария е между 16 и 18 на сто. По принцип, когато е необходимо от медицинска гледна точка, което е съобразено с редица строго регламентирани индикации, цезарово сечение може ефективно да предотврати смъртността при майката и новороденото. Но когато това не е така, става изключително опасно.

- Защо у нас се предпочита секцио?

- Всичко е провокирано от един необоснован страх да не се загуби детето и от една напълно обоснована неопитност на гинеколозите. За да можеш да завършиш едно трудно раждане по естествен път, трябва да имаш дългогодишни упражнения не само на ръката, но и на главата. У нас се забелязва точно обратното - нито ръка, нито глава са си на мястото. Затова съотношението на ражданията чрез цезарово сечение и неопитността на медиците е правопропорционална, което е изключително притеснително. Неслучайно и Световната здравна организация ни поставя на първо място в тази класация. Заради некомпетентност повечето лекари бързат да се застраховат и да си измият ръцете чрез цезарово сечение. Това води и до безобразния извод, че в България вече няма акушерство, а цезаризъм. Доказано е, че когато секциото е в приемливи съобразно условията, които го налагат, граници - да речем 10-20% за цялото население, броят на смъртните случаи при майката и новородените намалява. Когато е повече обаче, смъртността се подобрява, напротив, увеличава се.

- Кога се прилага методът?

- Той трябва да се изпълнява единствено когато е застрашен животът на майката. Когато се наблюдава влошаване състоянието на детето, проблеми с килограмите и други регламентирани от медицинската наука признаци. Има също така и комбинирани индикации от страната на майката и на плода, при които също е необходима оперативна намеса. Например сърдечни проблеми при майката, минало неблагоприятно раждане, усложнения с плацентата и прочие. Извън тези обстоятелства е крайно препоръчително да се ражда естествено. Наблюдава се една опасна заблуда, породена от неопитността и страха на лекаря да не допусне фатална грешка. Той увещава майката, че е по-добре да роди секцио. Заради синдрома на т.нар. "единственото свръхценно дете" родителите веднага се съгласяват, отново мислейки си, че това е правилният вариант.

- Как стои въпросът с напредване на възрастта?

- При жени над 40 има застрашеност както на плода, така и на майката и тогава е препоръчително профилактичното секцио. Но колко са родилките над 40 и колко са тези до 30, при които без налични индикации раждат секцио?

- Кой може да промени тази тенденция?

- Това може да се промени от лекарите и акушерките. Наш дълг е! Трябва да ограмотяваме пациентките, че цезаровото сечение е най-опасната интервенция, криеща редица рискове. При наличието на качествени експерти и с оглед на обстоятелствата естественото раждане е най-добрият вариант както за майката, така и за детето. То и затова се нарича естествено все пак.

- Властите могат ли да повлияят?

- Могат чрез препоръки, тъй като няма закон, който да задължава по какъв начин да се ражда. След изнасяне на данните те си замълчаха, като дори не коментираха казуса. Пак казвам, това е работа на лекарите преди всичко, но и държавата може да се постарае, все пак става дума за бъдещето й.

- Какво ще посъветвате бъдещите майки?

- Да не се страхуват, да търсят най-добрите професионалисти и да раждат естествено. Да не чакат мечтаното социално свръхблагополучие, за да се наканят да родят дете. Да правят по две деца, първото до 30, а второто максимум до 35 години.

Реклама
Реклама
Реклама