Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7097535 www.bgdnes.bg

Мъжът на Гуркова убит заради диаманти

Търсим убиеца на Михалевич в Източна Европа, казва разследващият Чад Томас

Миската избяга от ЮАР, страхува се за живота си, не е разпознала тялото на съпруга си

Джордже Михалевич е ликвидиран заради бизнеса си с диаманти. Това обяви пред "България Днес" Чад Томас, следовател от Дирекцията за икономически престъпления в Йоханесбург.

Реклама

Високопоставеният служител в полицията е категоричен, че бизнесделата на Михалевич са коствали живота му. Съпругът на Мис България 1988 е собственик на две големи компании, занимаващи се с търговия на диаманти в Йоханесбург. Именно конкуренти в добива и търговията със скъпоценните накити са основните заподозряни за покушението. През годините името на Михалевич е свързвано с подземни лица в Йоханесбург. Самият бизнес на Джордже винаги е бил легален по документи, но разследващите проверяват всички, с които е имал общ бизнес.

Висшият южноафрикански чиновник споделя в интервю за "България Днес", че основната версия, по която работят разследващите, е, че мъжът на Наталия Гуркова е поръчан от чужбина.

"По-конкретно: от източноевропейска държава. Не мога да ви кажа коя, защото не е в интерес на разследването", добавя още Томас.

На въпрос дали към убийството на Михалевич е причастен чешкият гражданин и кръстник на мафията в ЮАР Радован Крейчир, южноафриканският полицейски служител отговаря отрицателно.

В същото време Чад Томас припомня за насилието над бащата на Джордже - Мишо Михалевич. Преди пет години свекърът на Гуркова е отвлечен от хора на Крейчир и измъчван жестоко. От изтезанията на похитителите родителят на убития мафиотски бос се отървава със счупен таз и крак. Не след дълго получава инсулт, след това и сърдечен удар, които го довършват.

"Това все още не е достатъчно, за да обвиним Радован Крейчир в покушението. Нямаме улики", категоричен е Томас.

Реклама

В миналото чехът Крейчир е близък на семейство Михалевич, но през 2011 г. дружбата им се разваля заради конфликт на интереси. Оттогава се смятат за публични врагове в Йоханесбург.

Съпругът на Мис България 1988 бе погребан в ЮАР на 6 октомври.

Службите за сигурност нямат информация дали Наталия Гуркова или някой друг от "българската" рода на ликвидирания мафиот е посещавала Южна Африка след атентата срещу него. Гуркова не е разпитвана като свидетел и не се е срещала с разследващите по случая.

По уверения на разследващия по случая Чат Томас с всички формалности около освобождаването на трупа и погребението се е занимавала майката на Джордже Мира Михалевич. Тя живее постоянно в екзотичната страна.

Неофициално близки на Гуркова разкриват, че тя е била в Йоханесбург буквално за часове след убийството на мъжа си. Заради страх, че нещо може да се случи на нея или двете им деца - Джорджия и Кристиян, Наталия не иска да стъпва повече в Южноафриканската република.

Още преди години миската предусеща опасността, надвиснала над семейството й. По нейна молба с двете им деца се пренасят в просторен апартамент в София. Михалевич пътува постоянно, но често се връща при жена си и винаги присъствието му е документирано на някое светско парти в София. Последната им обща снимка в София е от 16 септември. Дни по-късно Джордже заминава за чужбина, а семейството остава тук. Наталия категорично отказва да продължат живота си в ЮАР заради страх от покушения и високата престъпност, но Михалевич продължава пътуванията си по работа.

"Предпочитам да водя по-спокоен начин на живот в България, където престъпността не е толкова голяма. ЮАР е вторият град с най-висока престъпност в света по статистика. Ставала съм многократно свидетел на жестоки неща. Там тези неща са ежедневие. Не желая децата ми да живеят в тази страна", споделя Гуркова в свое телевизионно интервю преди година. Местните медии в Йоханесбург също твърдят, че дни преди убийството Наталия е предупредила съпруга си да се пази.

"Да бягаме от Африка", казала красавицата на мъжа си. Засега Наталия пази пълно мълчание за случилото се със съпруга й. В деня на разстрела тя е снимала фотосесия в България с бижута на мъжа си. Жестоката новина разбира на следващия ден и оттогава потъва в неизвестност.

Нейната свекърва - Мира Михалевич, сподели в социалните мрежи емоционално послание за покойния си син.

"Скъпото ми дете, моята гордост, моята радост. Благодаря за всичко, благодаря, че ми остави два ангела - Джорджия и Кристиян, за които трябва да живея, както живях заради теб. Ти си жив за нас. Твоето голямо сърце и безкрайна любов ще ни водят занапред. Моля се на Бог да те заведе в рая на рая, защото знае добрите ти дела. Мъката е безкрайна, но ще продължа тежка битка без теб, да бъда утеха за двете ти деца и Наталия", написа Мира.

Реклама
Реклама
Реклама