Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7098559 www.bgdnes.bg

Пожар остави семейство без дом

Пожар изпепели дома на 5-членно семейство в родопското село Змейца.

Огнената трагедия се разигра преди дни, а стресираните хора с тревога очакват настъпването на зимата. В къщата са живеели 83-годишна баба, 43-годишната й дъщеря, 40-годишният й син заедно със съпругата си (37 г.) и 10-годишната им дъщеричка.

"Хората ог фамилията Гьокови са гледали телевизия, когато около 23 ч. вечерта са дочули пукот и са усетили дим. Според първоначалния оглед огънят е пламнал след запалване на комина. Семейството е успяло да реагира бързо и да излезе от къщата, която е сериозно пострадала от пламъците", разказа пред "България Днес" Антон Доспатлиев, кмет на Змейца.

Реклама

По негови думи петимата още са в шок и не могат да повярват на случилото се. Те са тичали, докато се спасяват от стихията и пред очите им постройката е била погълната от пламъците.

В гасенето на 70-годишната къща са се включили екип пожарникари от Доспат и доброволци от селото.

"Ще предприемем цялостно почистване на изгорелите отпадъци от пожара. Ще координираме действията си и с община Доспат. Тепърва ще стане ясно дали къщата може да бъде възстановена, или щетите са необратими. Семейството временно е настанено в друга къща в селото. Няма как да ги оставим без подслон, защото в селото вече е много студено. След 17-18 ч. температурите падат до 0 градуса", каза още кметът на Змейца.

Доспатлиев прикани жителите на селото да окажат помощ при почистването на сградата. Ще се потърсят възможности за възстановяване на материалите на къщата. На първо време финансови средства от дарители ще се приемат при кмета на Змейца. Ще бъде изградена и комисия, която ще следи финансовата част на кампанията.

Има възможност пострадалите да получат и еднократна помощ чрез общинската наредба за отпускане на еднократна финансова помощ.

Всеки, който иска да помогне на семейството без дом, може да се свърже с Антон Доспатлиев - тел. 0894 438 134.

Реклама
Реклама
Реклама