Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7098873 www.bgdnes.bg

Скулптор съживява дядо Добри

Ето го светеца от Байлово от глина

Готов е окончателният макет за паметник на дядо Добри! Скулпторът Красимир Митов извайва от глина идейния проект за монумент на светеца от Байлово. Творецът създава произведението в Професионалната гимназия по каменообработване в Кунино, където е преподавател и под чието ръководство ученици от единственото по рода си такова школо на Балканите ще създадат от камък 103-годишния благодетел.

От глинения макет струи достолепието, благородието и смирението на покойния благодетел, който на 13 февруари си отиде на 103-годишна възраст. Косата, дългата брада, благият поглед и чертите на лицето са пресъздадени по много добър и въздействащ начин.

Реклама

Реализацията на каузата на сдружение "Азбукари" и съмишленици за паметник на дядо Добри, който ще бъде първият монумент на доброто в България, напредва все повече. Замисълът е скулптурата на дядо Добри да бъде поставена в пространството около патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", чийто най-голям дарител е дядо Добри със своите 35 700 лева. Паметникът му да се изкове от деца, защото тъкмо тях Добри Добрев обичаше най-много приживе.

Средства се набират само чрез дарения, като за целта е открита дарителска сметка:

BG38FINV91501017186935,

Първа инвестиционна банка,

BIC: FINVBGSF

Основание за дарение: "Монумент Дядо Добри - паметник на Доброто в България"

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама