Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7099471 www.bgdnes.bg

Златният венец за 2 милиона май е фалшив

Менделеев прецаква акцията на ГДБОП и ДАНС

Кадмий с номер 48, вписан в периодичната система на елементите на Менделеев, е на път да прецака шумната акция на спецченгетата срещу иманярите със златния венец за 2 милиона евро. Това става ясно от експертизите на вещи лица, които твърдят, че венецът, златната торква и гривните са от IV век пр. Хр., но още не е ясно къде са намерени от обвиняемите.

При химичния анализ, направен от експертите на конфискуваните ценности, става ясно наличие на кадмий в тях.

Реклама

Часовете по химия явно не са им били достатъчни, за да разберат, че кадмият е открит в началото на XIX век и наличието му в антични предмети е съмнително.

Това е и основната версия на задържаните Петър Влаев, Димитър Андинов, Антон Игов и Недко Добчев, обвинени като участници в схемата. Те разказват, че въпросните предмети от съкровището не са културно-историческа ценност и са съвременна изработка.

Така ученият Менделеев засенчва, без да иска, амбициозния опит на новия шеф на спецпрокуратурата Иван Гешов да блесне в новините с поредна успешна акция.

Макар към момента Петър Влаев, Димитър Андинов, Антон Игов и Недко Добчев да са задържани, доказателствата и експертизите изглежда са в тяхна полза. А именно - при обиските в домовете на един от тях е открита и матрицата за изработката на прословутия златен венец за 2 милиона евро.

"Венецът и торквата са имитации, които съм измислил. Венецът е имитация на тракийско изделие, а гривните и торквата са персийски стил. Изработени са от злато и сребро. Направени са така да изглеждат стари и антични. След като ги изработя, ги състарявам с киселина", казва задържаният Петър Влаев пред спецсъда, който гледа мерките за неотклонение.

Реклама

Другият арестуван - Димитър Андинов, също потвърждава, че предметите са имитация.

За капак обвиняемият служител на ДАНС Недко Добчев опроверга твърденията, че е бягал от органите на МВР, както е съобщено първоначално. Той заяви, че не е оказвал съпротива при задържането си, а е опитал да избяга от автомобили без обозначителни знаци, които го преследват. После заяви, че е от сектор „Финансова сигурност“ на ДАНС и е използвал Влаев да достигне до купувачи на предмети за голяма сума пари, която представлява интерес за агенцията по линия на това дали парите са законни. По думите му чрез задържането му е бил възпрепятстван да се обади на свой ръководител, за да му съобщи за купувача. Той също отбеляза, че е знаел, че предметите са съвременни.

По време на заседанието прокуратурата се позова на свидетелски показания, сред които и на трима агенти под прикритие, както и на други доказателства, че четиримата задържани са извършили престъпленията, за които са обвинени. Според прокурорите има достатъчно данни, че те могат да извършат ново престъпление и че могат да въздействат на свидетели. Както и че задържаните предмети са културно-историческа ценност.

Държавното обвинение все пак е поискало в петък да бъде направена нова експертиза за по-обстойна оценка на откритите предмети.

Реклама
Реклама
Реклама