Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7100504 www.bgdnes.bg

Рекламен бос в бандата на Бирмата

Рекламен бос се оказа част от бандата на Евлоги Станоев - Голямата Бирма, показа проверка на "България Днес". За момента името на Любомир Иванов не е обявявано официално от разследващите като част от мащабната схема на Станоев за производство и търговия с нелегални цигари. Информация за дейността му има еднствено в сайта на Интерпол, където той стои като част от обявените за издирване особено опасни престъпници наред с Голямата Бирма и сина му Георги Станоев - Малката Бирма.

Допреди два дни в бюлетина на Интерпол присъстваше и големият син на Евлоги Станоев - Антон. След няколкоседмично укриване Средната Бирма изненадващо се предаде сам на властите. Придружаван от адвокат, Станоев в петък цъфва в сградата на специализираната прокуратура. Там той моментално е задържан, а съдът му налага постоянен арест.

Реклама

Баща му Евлоги и братът Георги все още се издирва заедно със сочения за тяхна дясна ръка Любомир Иванов.

Станоеви според прокуратурата са хората, инвестирали милиони левове в създаването на четири нелегални фабрики за цигари в Тутракан, Дупница, Горна Оряховица и с. Ясен (Плевенско). Тайните манифактури бяха разбити при акция на ГДБОП в края на август. Последвалите обиски показаха, че всяка една от тях е оборудвана със свръхмодерна техника, позволяваща производство на над 100 хиляди кутии на ден. Продажбата на подобни количества е носела по над 10 млн. лева печалба за ръководената от Голямата Бирма схема обясниха спецченгета.

По неофициална информация произведената продукция от фабриките всяка седмица се товарела с камиони и е карана към складове, разположени в околностите на Свиленград. Там нелегалната стока престоява известно време, докато се отвори възможност за износ към Турция и Гърция.

По неофициална информация за дейностите около съхранението и транспорта на стоката отговарял лично Любомир Иванов. Това се потвърждава и от бюлетина за издирването му от Интерпол. В справката е посочено, че срещу 49-годишният мъж има повдигнати две обвинения - "участие в престъпна група" и "посредничество на други лица да държат акцизните стоки без бандерол".

Близки до разследването твърдят, че Иванов влиза в схемата на Бирмите преди около две години. Дотогава софиянецът се занимава основно с легален бизнес. Той е съсобственик в две рекламни фирми, има интереси и в строителството. Отчетите, публикувани в Търговския регистър, показват, че приходите на Иванов далеч не са огромни. Това според ченгета е и вероятната причина да приеме офертата на Голямата Бирма.

Малко след това бизнесменът зарязва рекламата, за да се отдаде на организационна дейност, обясняват криминалисти. Използвайки подставени лица, Иванов наема множество складове в различни градове на страната, където впоследствие са съхранявани готовите цигари или суровините за фабриките.

Реклама
Реклама
Реклама