Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7100521 www.bgdnes.bg

Търновска котка е най-красива в света

Мацата се глези с разкрасителни процедури

Доли ТАЧЕВА

Най-красивата котка в целия свят е българска.

Мацата от порода "турска ангора" живее във Велико Търново, но е обиколила поне половината земно кълбо, за да се явява на конкурси за красота, научи "България Днес". Синеоката Ибтисама, чието име се превежда на български като "Усмивка", е събрала цели 21 отличия за хубостта си.

"На конкурсите оценяват глава, уши, очи, козина, кондиция, опашка, лапи и др. Моята Усмивка покри 98% от изискванията, което я направи шампионка. Последните десетина години никоя друга котка не е успяла да покрие тези критерии с толкова висок процент", разказва пред вестника нейната горда собственичка - Диана Петкова.

Реклама

Породата "открадва" сърцето на Диана през 2005 г. Жената решава да си направи свой развъдник за турски ангорки. Живяла известно време в Сирия, където реализира тази своя идея. През 2011 г. се връща у нас и се налага да остане за постоянно, тъй като ракета ударила дома й в азиатската страна. Така тя основава развъдник и в старопрестолната столица. Към днешна дата Диана се грижи за 11 породисти котки.

Разказва, че тази порода има изключително темпераментен характер и животът с тях е изпълнен със смешки и изненади. Нарича нрава им кучешки, защото за тези животни е типично да се привързват не към дома, а към стопанина.

Най-красивата й котка си има и поколение. Както знаем всички, крушата не пада по далече от дървото. Карима е също толкова красива като Ибтисама. Единствената разлика между двете е в очите. Карима е с различни очи, но също има няколко купи. Една от наградите дори си е поискала сама с лапа от съдията.

На един от последните конкурси се метнала върху гърба на оценителя й, докато пише оценки, за да ходатайства сама за себе си. Ако не вярвате, вижте любопитната снимка. Единственият й вреден навик е, че всяка сутрин обича да отпива от кафето на стопанката си.

Старейшината на котилото е Люлю. Най-възрастната котка отстъпва храната си на по-малките, но и ги разтървава, когато се сбият.

"Люлю е строга, но справедлива. Когато две котки се сбият, тя застава между тях и им удря по един шамар. След това тръгва след тази, която първа е започнала кавгата, за да я зашлеви още няколко пъти с лапа", допълва Петкова.

Всяка една от котките минава през специални процедури преди конкурс. Баня, фризура, маникюр - всичко трябва да е идеално за подиума. Когато грабнат купа, Диана черпи всички животни с лакомства, за да отпразнуват победата.

Реклама
Реклама
Реклама