Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7100529 www.bgdnes.bg

Неофит край гроба на Максим за ЧРД

Игуменът на манастира дядо Сионий: Подаряваме му обновеното Антимовско крило

Борислав РАДОСЛАВОВ

В Троянския манастир "Успение Богородично", където е гробът на предишния патриарх Максим, посреща 73-ия си рожден ден Неофит!

Той празнува днес, а в обителта е още от вчера и ще остане до вторник. Духовници отслужват тържествена света литургия и молебен за здраве на главата на православната ни църква.

Реклама

"Братството на Троянския манастир подарява на Негово Светейшество ремонта на Антимовското крило в манастира. То ще се освети днес от патриарх Неофит. Вече е завършено с благодарност към финансовата и морална помощ на правителството", разказа пред "България Днес" игуменът на Троянската обител дядо Сионий.

Антимовското крило е отредено за митрополитски център Ц триетажна постройка с 25 помещения, предназначена за заседания и отсядания на митрополитите и Светия синод.

Още с встъпването си като игумен преди две години епископ Сионий се захваща да завърши постройката. Към даренията на миряните се прибавя и държавна помощ. През миналото лято правителството отпусна 300 000 лв. за приключване на строежа, а с предишни дарения средствата, дадени от държавата, надхвърлят 1,4 млн. лв.

Неофит ще бъде отличен за почетен гражданин на Троян от кмета на града Донка Михайлова и председателят на местния общински съвет инж. Петко Пенков.

"От цялото си сърце желая да продължава да бъде светъл пример за всички нас и Бог да го дарува с духовни сили", сподели пред вестника игуменът.

От своя страна патриарх Неофит призова всички, които желаят да изразят уважение към него, да вземат участие в дарителска кампания за набиране на средства за закупуването на специален апарат за болница "Шейново", който е жизнено необходим за диагностициране на кръвозагуба при пациенти с тежки усложнения.

Реклама
Реклама
Реклама