Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7100532 www.bgdnes.bg

Тайно местят Сиси в затвора в Пазарджик

Свидетели: Изпълнявахме разпореждане на началника

Борислав РАДОСЛАВОВ

Снимки: Юлиян Савчев

Тайно преместват осъдения за четири екзекуции Станислав Ангелов-Сиси в затвора в Пазарджик.

Изтърпяващият 30-годишна присъда досега в Софийския централен затвор е приведен в пандиза в областния град на 2 май, без да се шуми.

Мотивът Сиси да бъде преместен според служител на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) е подстрекаване към бунт на останалите лишени от свобода заради неработеща лавка в пандиза в столицата с идеята да не взимат предоставяната им храна от затворническата столова.

Реклама

Каква е истината трябва да отсъди Административният съд в Пазарджик, където дело срещу ГДИН за преместването завежда Станислав Ангелов. Тъй като над медиите е спусната безпрецедентна завеса от въпросната дирекция чрез забрана за интервюта с всички лишени от свобода, единственият начин журналистите да разберат какво се случва зад дебелите стени на затворите е в съдебна зала, когато лишените от свобода потърсят правата си. Там поне присъствието на репортери все още не е забранено, ако не се касае за класифицирана информация.

На процеса се явяват трима свидетели. Пред съдията по делото Мариана Шотева първа застава Ивелина Георгиева - психолог в Софийския централен затвор. Тя работи със Сиси години наред зад решетките и е отлично запозната с неговите данни и характеристики. Нейното мнение е от изключително съществено значение за режима на затворника, награди или наказания и евентуално преместване в друг затвор.

Пред съда тя разказва, че няма никакви забележки за поведението му. Дори преди няколко години е сменен режимът му от строг на общ заради добрите показатели.

Освен това за Сиси има план за изпълнение на присъдата и според него е много важна връзката на Сиси със семейството му и ресоциализацията. А отдалечаването от най-близките му и скъсването на връзката може само и единствено да му навреди.

Оказва се, че по делото не се предоставя бележка за награди и наказания за Станислав Ангелов. "Наказания нямам, а само награди", категоричен е Сиси.

Реклама

След психолога на пандиза показания дава и нейният колега - социалният работник Цветомир Борисов. Неговите показания още повече усилиха вътрешното убеждение, че има нещо гнило в цялата история с преместването. Той също разказва, че няма данни Сиси да е нарушавал дисциплината и да е подбуждал останалите затворници към стачка. Доверява още, че не е създавал проблеми и дори е награждаван с 4-часово удължено свиждане със семейството си.

"Ще излъжа, ако кажа, че информацията за подбуждане към бунт в затвора е вярна", казва Борисов пред съда. А накрая признава, че именно той е направил писменото предложение за преместване на Сиси в затвора в Пазарджик, изпълнявайки разпореждане на своя началник Красимир Кръстев. Кръстев е началник на сектор "Социална дейност и възпитателна работа" в Софийския централен затвор, показа проверка на "България Днес".

Третият свидетел по делото е главният надзирател в Софийския централен затвор Георги Христов. Още преди да започне заседанието, странно защо Христов демонстрира в съдебната зала по-специално отношение към журналистите, имитирайки, че снима като фотограф и обяснявайки на психоложката Ивелина Георгиева, че ще има поле за изява преди нейния разпит. На какво се отдава видимото му въодушевление така и не стана ясно.

Пред съда Христов първо заяви, че Сиси е подстрекавал затворници към гражданско неподчинение и да не взимат храна. Затова е съставена докладна записка. Още същия ден е изолиран в буферна зона на затвора. Но в края на разпита свидетелят обявява, че не е виждал лично Станислав да вдига бунт.

По-късно е извършен обиск на килиите и на самите лишени от свобода по нареждане на Красимир Кръстев. По думите на Ангелов - незаконосъобразен.

Така топката вече е в полето на Красимир Кръстев. Той е призован за свидетел за следващото заседание на 13 ноември.

Показанията му са от изключително важно значение, тъй като от тях зависи до голяма степен както изходът на процеса, така и отговорът на въпросите има ли лъжесвидетелстване по делото и ако да - кой и защо лъже.

Дни след заседанието по делото Сиси праща жалба срещу Георги Христов до главния прокурор, омбудсмана, началника на ГДИН и председателя на Административния съд в Пазарджик.

"Подавам този сигнал и се надявам да го проверите, защото този държавен служител си позволи да излъже под клетва пред съда", пише Станислав Ангелов.

Подкрепа от пастора

Пълна подкрепа Сиси получава от пастор Иводор Ковачев, председател на фондация "Мисия Спасение".

В официално писмо до Административния съд духовникът пише дословно: "В момента, в който започна видимо заздравяване във взаимоотношенията между него и дъщеря му, той беше преместен в друг затвор, според мен неправомерно и отдалечен от семейството му. От това пострада най-много неговата дъщеря, за която това беше почти разрушително".

Ковачев е категоричен, че "Станислав заслужава да бъде подкрепен и поощрен за неговото старание, постоянство и видима промяна и най-вече да има възможност да бъде близо до семейството си и да продължи ползотворното развитие във взаимоотношенията между баща и дъщеря".

Реклама
Реклама
Реклама