Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7101145 www.bgdnes.bg

Финци прави второ бебе

Големият актьор на 85 г. е готов за още деца

Не ме отписвайте, продължавам да работя, щастлив е Ицко

"Не ме отписвайте, аз продължавам напред, не бързайте да ме пенсионирате. Дори още деца съм готов да направя." С тези думи големият Ицко Финци, който съвсем скоро стана на 85 години, отбеляза дългия си творчески път със спектакъл в зала "България". Така възкликва актьорът за второто бебе в компанията на любимата жена и 2-годишното си момиченце Матилда, кръстено на майката на Финци.

Реклама

Там пред препълнена публика и повече от 15-минутни аплодисменти Финци представи "Светът е сцена" и показа последния си филм на екран, сниман заедно със съпругата му Елизабет Боева. Освен на големия екран актьорът музикант се появи и на сцената, където влезе в образа на обсебен от безумна идея режисьор, самодеен бездарен актьор, първокласен диригент, кръчмарски цигулар и самия Шекспир.

За музиката в представлението се погрижи Софийската филхармония. През цялото време Ицко излизаше и влизаше в състояния - бе диригент, комуникиращ необичайно с оркестъра или цигулар, забравил да си донесе нотите и му се налага, докато свири, да пее оркестровите партии или пък да се включва вокално вместо липсващия хор. Всички се смяха от сърце. Някои от феновете му дори тропаха с крака от кеф. А красивата Лиза се бе свила някъде най-отзад, наслаждавайки се на големия талант на мъжа си.

"Животът с Ицко Финци е празник. Не прилича никак на делник това, което се случва в бита. Той е много неочакван в реакциите си, в постъпките си. Неговото безкрайно любопитство е към новите неща. Само преди няколко месеца завърши курс по испански език 4 ниво. Сега имаме голяма градина във Варна. Той се обучава как да копае. Кога какво се сади - това е, което го съхранява", сподели доц. д-р Лиза Боева, която е филмов режисьор и сценарист. Самата тя е автор на филма "Уилям Шекспир: най-известният човек, който никога не е съществувал".

В него Лиза Боева изследва трудно умиращата теория на антистратфордианците, че цялото творчество на Шекспир не е създадено от Барда от Стратфорд на Ейвън, а от съвсем друг човек. "Много хора ни помогнаха за филма и сме много благодарни. Аз сега съм по майчинство и не съм в университета и не знам дали ще се върна или не, но работя много, и аз не спирам. Ето в момента разработвам методики за усвояване на сложен материал", обяснява Лиза, а приятелите й са категорични, че на красавицата никак не й е чужда мисълта за второ дете, дори се шегували на тази тема. "Защо не? Ицко е изключителен, необикновен човек. Възхищавам му се", въздиша по мъжа си режисьорката.

Месец преди концерта по повод юбилея си Ицко Финци отново влезе в културното око. Той взе специалната награда за цялостен принос към българското кино на фестивала "Любовта е лудост".

"Такива призове се дават като сбогуване, когато човек спира да работи, за да почине. Аз обаче не съм се отказал от сцената и продължавам да работя", каза, като взе статуетката Финци, а залата му отвърна с бурни аплодисменти.

Реклама
Реклама
Реклама