Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7102027 www.bgdnes.bg

Националист на съд за дрога в Барселона

На съд в Испания заради трафик на дрога е изправен БГ националист, воювал по негови признания срещу албанците в Косово и украинската армия в Крим, показа проверка на "България Днес".

За шокиращата развръзка в живота на рейнджъра и шеф на паравоенната организация "Православна зора" Живко Иванов се разбра по случайност след дело в Пазарджик. Процесът е срещу четирима главорези, извършили брутален въоръжен грабеж в града, а Иванов е ключов свидетел заради опита да им помогне да духнат от страната. След като няколко пъти не се явява на делото, съдът праща искане за помощ до властите в Барселона, където националистът се подвизава. В отговор тамошните ченгета обясняват, че Иванов е в ареста, очаквайки старта на дело за наркотици. По неофициална информация БГ патриотът е част от мощна банда за трафик и търговия на кокаин, разбита от испанските власти в началото на годината. Тамошни ченгета коментираха, че повечето от участниците в групата са българи. По думите им разследването по случая не е приключено заради невъзможността да бъдат заловени босовете на групата. Твърди се, че те все още се намират България. Испанските разследващи отказват да обявят имената им.

Реклама

В същия момент снимки във фейсбук показват, че Живко Иванов поддържа близки отношения с разследвани за наркотрафик врачани. Фотосът е запечатал дружеска прегръдка между Иванов и криминално проявените Николай Георгиев - Ники Цигането и Анри Ковачев. Заедно с тях е и сръбският главорез и бивш член зловещата паравоенна групировка "Тигрите на Аркан" Братислав Живкович, с когото Живко е отдавнашен боен другар.

Врачанските подземни босове, Иванов и сръбският главорез позират усмихнати при посещението си в Троянския манастир, а фотосът е качен във фейсбук профилите им.

Прелюбопитната снимка е направена малко преди ареста на Иванов в Испания. Скоро след задържането на Иванов зад решетките се озовават и двамата му авери от Враца. Цигането и Ковачев са арестувани при операция на ГДБОП заедно с аверите им Първан Славчев-Бункера, Деян Иванов-Духаста и Неда Бенова. Срещу седмината е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група за трафик на дрога. От съобщението на спецпрокуратурата стана ясно, че врачанската банда се занимава с трафик на кокаин от Южна Америка към Европа. Чрез свои хора в Доминиканската република и Бразилия те си осигурявали дрогата, а специално наети мулета я пренасяли насам. Показания на свидетели сочат, че врачанските бандити са правели опит да организират и канал за трафик на хероин от Русия към Сърбия.

Освен за дрогата в Испания Живко Иванов е разследван и за участие в побои, изнудване и рекет. Повод е работата му за създадена от криминални босове в Барселона фирма. Ръководена от нашенеца бригада от мутри предлага на собственици на имоти услугата "справяне с некоректни наематели". За да изпълнят задачата, бабаитите прилагат заплахи и дори побоища на опърничавите наематели, пишат в многобройни жалби, цитирани в испански медии, пострадали.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама