Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7102314 www.bgdnes.bg

Хари Кейн ли е лекарството за Реал? advertorial icon

Флорентино Перес е може би най-успешният президент в историята на Реал (Мадрид). В двата му периода начело на най-титулувания клуб в света вдигна общо 23 трофея, сред които пет пъти Шампионска лига. Може да се каже, че Перес първи пое линията на огромните трансферни суми, плащани за футболни звезди и е главният виновник за „полудяването на пазара“. 71-годишният строителен магнат изпълни мечтата си да направи „галактически“ отбор, който не само постигаше резултати, но и бе като магнит за различни спонсори. По това време Реал сериозно разшири географията на почитателите си и се установи трайно в сърцата на азиатските фенове, а този пазар е ключов и за света на футбола.

Още актуални новини от света на спорта четете на 7777.bg/news/sport

За имиджа на Реал помагаше и колекционирането на „Златни топки“ в състава –Роналдо, Зинедин Зидан, Луиш Фиго, Майкъл Оуен, Фабио Канаваро, Кака и разбира се петкратният победител в най-престижната индивидуална награда Кристиано Роналдо. Колосът от Мадрид наложи безпрецедентна доминация по европейските терени и грабна мечтаната купа в Шампионска лига в последните три сезона, а най-много играчи на Реал са сред номинираните за „Златната топка“ през 2018 г.

Тук обаче се свършва с приказната ситуация. Споменът от головите фиести на този велик клуб избледнява все повече. За първи път от 33 години Реал не вкара нито веднъж в цели четири поредни двубоя. И сега се вижда колко грешно бе Флорентино Перес с лека ръка да захвърли в коша идеята през последното лято на „Сантяго Бернабеу“ да бъде привлечен доказан реализатор. Голаджия, който да осигури поне част от дежурните около 50 попадения на сезон, които гарантираше Кристиано Роналдо преди да напусне обиден Мадрид, за което според мнозина местни журналисти вина носи и Перес. Президентът и клубът бяха доста дистанцирани от човека, отбелязал най-много голове в клубната история, когато местните власти го съдеха за укрити данъци. За сравнение сега, когато португалската икона отново изживява тежък момент, заради изплувалите от миналото обвинения за изнасилване, хората в Ювентус оказват много по-голяма подкрепа на звездата.

За да спаси сезона си, вероятно Реал ще бъде активен на трансферния пазар през зимата. Все по-упорито се говори, че цел номер 1 за състава на Хулен Лопетеги е Хари Кейн. Твърди се, че „кралете“ ще поставят на масата 200 млн. паунда за лидера на Тотнъм.

Още актуални новини от света на спорта четете на 7777.bg/news/sport

В календарната 2017-а той стана голмайстор номер 1 в петте най-силни първенства. А цели седем години никой не беше изпреварвал Лео Меси или Кристиано Роналдо. На клубно и национално ниво Кейн се отличи с 56 попадения в 52 двубоя, изпреварвайки идолите на Барселона и Реал. Но това не е всичко. Цели 22 години никой не бе в състояние да подобри постижението на легендарния Алън Шийрър от 36 гола във Висшата лига в една календарна година. Кейн обаче се справи и с тази задача, отбелязвайки 39 попадения в елита при това за шест мача по-малко от славния играч на Блекбърн и Нюкасъл. Задмина и своя собствен идол Теди Шерингам като най-добър реализатор на Тотнъм в историята на Висшата лига. И още един рекорд – за първи път футболист записва шест хеттрика в английското първенство в една година. На два пъти стана голмайстор на Висшата лига, а в последния сезон бе изпреварен единствено от Мохамед Салах с едва две попадения. На световното първенство в Русия това лято пък изведе Англия до полуфиналите и стана голмайстор на шампионата с шест точни удара.

Каква обаче е историята на Хари Кейн, който може да смени Лондон с Мадрид след няколко месеца? Той подкрепя Тотнъм, тъй като това е любимият отбор на семейството му. Но като дете е част от школата на големия враг Арсенал, откъдето е отпратен като безперспективен. Получава шанс в Тотнъм, където първоначално играе като халф, а след това се преквалифицира като нападател. При мъжете трупа опит в Лейтън Ориент, Милоул, Норич и Лестър, а чак при Маурисио Почетино получи необходимото доверие, за да се превърне от голям талант в изключителен футболист.

Едва ли има по-скромна футболна звезда в днешно време от Хари Кейн. Често играчите са по-известни с личния си живот, отколкото с изявите си на терена. А когато става дума за пари - с виртуозни похвати извиват ръцете на клубните босове, за да постигнат целта си. Е, лидерът на Тотнъм не се вписва в тази картина. До юни, когато подписа нов договор с „шпорите“‘, заплатата му бе доста ниска за стандартите на Висшата лига - едва 110 хиляди паунда, което му отреждаше 35-ата позиция сред нападателите в английския шампионат.

Още актуални новини от света на спорта четете на 7777.bg/news/sport

В свободното си време английският национал не употребява никакъв алкохол и не е любител на партитата. За разлика от голяма част от колегите си той не следва модните тенденции и не си купува най-бързите коли. Разпуска с игра на голф, а когато има възможност, обича да посещава състезания по крикет или американски футбол. Любител е и на кучетата, като отглежда два лабрадора.

Острието на Тотнъм доказа, че е готов за следващото стъпало. Въпрос на време е да направи решителната крачка към трансфер, който ще му позволи най-после да ликува с трофей и да покори света. А какво по-добро място за това от Реал (Мадрид)?

Още актуални новини от света на спорта четете на 7777.bg/news/sport

Реклама
Реклама
Реклама