Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7102329 www.bgdnes.bg

Новият сезон в НБА – под знака на Леброн Джеймс advertorial icon

В последните четири сезона битката в Националната баскетболна асоциация стана между два коня. Неизменно до финала достигаха Голдън Стейт Уориърс и Кливланд Кавалиърс, а в три от случаите короната отиваше в лагера на воините. Дали ще има де жа вю е твърде рано да се каже, но е сигурно, че ще има една съществена промяна, дори и спорът да бъде между същите състави. Тя е свързана с лицето на този спорт през последните години – Леброн Джеймс. „Краля“ напусна родния си тим за втори път, като ще дебютира за състав от Западната конференция. Мисията му няма да бъде лесна. Леброн сам зададе изключително високи стандарти с неизменното си присъствие на последните осем финала в НБА.

Още актуални новини от света на спорта четете на 7777.bg/news/sport

Но Лос Анджелис Лейкърс напоследък е твърде далеч от славните времена на Коби Брайънт и Шакил О‘Нийл. За последно „златистите“ стигнаха плейофите през 2013 г. Кливланд пък ще бъде отслабен, но ще продължи да бъде интересен за наблюдаване отбор. Една от причините е обещаващият Джеди Осман. Наскоро 23-годишният турски национал разкри, че когато има нужда от съвет, изпраща съобщение на Леброн, а звездата с радост му дава напътствия, въпреки че вече не споделят една и съща съблекалня.

Най-непредвидим от всички пък е съставът на Атланта Хоукс, просто защото на практика е изцяло обновен с цели 12 нови състезатели начело с 41-годишния Винс Картър, олимпийски шампион от игрите в Сидни и осемкратен участник в Мача на звездите. На обратния полюс е Юта Джаз, който се подсили със само трима играчи.

Сан Антонио Спърс също се готви за нова ера, тъй като вече завърши изключителната 23-годишна кариера на Ману Джинобили, преминала изцяло в този клуб. Аржентинецът си остава сред великаните в този спорт с цели четири шампионски титли в най-силното баскетболно първенство. За щастие обаче поне за още една кампания на паркета ще бъде друг играч, влязъл в четвъртото десетилетие на живота си – Дирк Новицки. Символът на Далас Маверикс очаква своя 21-и сезон с този отбор. Германецът държи рекорда за най-много точки, отбелязани от чужденец в първенството – над 31 100. Ясно е, че Новицки ще стои повече на пейката, но ще бъде готов да помага във всеки момент, както и да напътства детето-чудо Лука Дончич. Словенецът, който спечели Евролигата с Реал (Мадрид), е фаворит на всички анализатори да спечели приза за дебют на годината.

Още актуални новини от света на спорта четете на 7777.bg/news/sport

И като сме започнали с прогнозите, да продължим с фаворитите за останалите награди. Най-добрият защитник през последната кампания Руди Гобер отново има всички шансове да триумфира, стига разбра се да няма здравословни проблеми по време на дългия сезон. Именно контузия извади от тази битка Джоел Ембийд в последната кампания. Внимание заслужават също Дреймънд Грийн и Кауай Ленард.

При треньорите пък си заслужава да се обърне внимание на Майк Буденхолзър. Специалист, който има голям потенциал и всички предпоставки идеите му да сработят в Милуоки Бъкс, където разчита на лидер от класата на Янис Андетокунбо. Не е изключено и това да бъде годината на Брад Стивънс от Бостън Селтикс. Разбира се, няма спор, че най-вещ в занаята от действащите треньори е Грег Попович. За да заслужи статуетката обаче, петкратният шампион в НБА трябва поне да стигне до плейофите със Сан Антонио Спърс, а и „шпорите“ да заличат неприятния спомен от загубата си през миналия сезон още в първия кръг на тази фаза от бъдещия първенец Голдън Стейт Уориърс.

Още актуални новини от света на спорта четете на 7777.bg/news/sport

А как стои въпросът с битката за най-ценното отличие – MVP? Леброн Джеймс четири пъти досега грабна наградата за най-полезен играч и сега също има добри шансове, въпреки че новият му тим Лейкърс загуби общо 284 срещи през последните пет сезона – повече от всеки друг тим в НБА. По традиция вотът при шампионите от Голдън Стейт се разпилява, защото някои отдават предпочитания на Кевин Дюрант, а други на Стеф Къри. А и не бива да забравяме друга голяма мотивация за „Краля“ - от „Въздушния“ Майкъл Джордан го делят само 1254 точки. Разбира се, в играта е и последният носител на приза – Джеймс Хардън от Хюстън Рокетс.

И така – часовникът вече отброява времето до началото на 73-ия сезон в Националната баскетболна асоциация. Първенството, което създава нови представи за гравитацията и за човешките възможности.

Още актуални новини от света на спорта четете на 7777.bg/news/sport

Реклама
Реклама
Реклама