Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7104905 www.bgdnes.bg

Уникално! Оперираха таралеж

Чудо при ветеринарите

Възрастната Ка е с премазана глава и много травми

Ветеринари спасиха по чудо премазан таралеж в София. Необичайният пациент пристига в клиниката късно вечерта преди близо месец, научи "България Днес". Главата на възрастната Ка, както я кръщават спасителите й, е с тежка травма и кръвоизлив. Животното лежи на една страна, пищи от болка и рита с крачета във въздуха. Вените са колабирали, лекарите не могат да сложат венозен източник. Следва операция и няколко инжекции в тялото на таралежа.

Междувременно става ясно, че таксиметров шофьор е прегазил животинката. Свидетел става момиче, което шофира зад него. Именно то вдига животното от улицата и го води във фондация "Дивите животни", откъдето поемат грижите за него.

Реклама

"След лечението последваха мъчителни, дълги дни, изпълнени с още лекарства, витамини и каши, с които се омазвахме целите, докато ежката се нахрани. Изкарахме три седмици, в които изобщо не беше ясно дали Ка някога ще се изправи", споделят пред вестника от фондацията.

Макар възрастта си, таралежката проявява силен характер. Миналата седмица е започнала да прави плахи стъпки. Днес вече се опитва и да се храни сама.

"Ще минат още дълги дни и Ка ще се подобрява малко по малко, защото има кой да се грижи за това. Но за мнозина от таралежите в града това се случва, без никой да го забележи, и е началото на мъчителна смърт. Искаме да призовем шофьорите да карат с мисъл за околните хора и животни", допълват от фондацията.

Доли ТАЧЕВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама