Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7105747 www.bgdnes.bg

Кървав атентат в Крим (Снимки и видео)

Терористи избиват деца в колеж

Министерството на извънредните ситуации на Русия съобщи, че жертвите вече са 18, а пострадалите - 70, като данните все още не са окончателни.

Сцена на страшната трагедия е Политехническият колеж на град Керч, в източната част на полуострова. Малко преди обяд в сградата прогърмява мощна експлозия и превръща голяма част от класните стаи в купчина руини и пепелища.

Реклама

Първоначалната версия за трагедията гласи, че тя е причинена от авария на газов балон в столовата. В момента на ужасното нещастие готвачките се трудят усилено в приготовлението на обяда за школниците. Няколко минути по-късно мястото почернява от полицаи, спасители и служители на спешна помощ. Екипите за справяне с извънредни ситуации усилено разкопават купчините от мазилка и разпарчетосана мебелировка, за да помогнат на затрупаните тийнейджъри. Над 50 младежи са откарани в болниците на Керч и околните селища. Двадесетина школници вадят късмет и се отървават само с уплаха. Те са евакуирани на безопасно разстояние. Обрат в разследването настъпва, когато очевидците дават коренно различни показания за случилото се.

"Да, имаше взрив. Но той беше на първия етаж. Непосредствено след него започна стрелба на втория", казва ранена ученичка, цитирана от различни медии. Тази версия се потвърждава и от Олга Гребенникова, директорка на Политехническия колеж. Тя говори за няколко стрелци в маски, които са разстрелвали всичко живо.

"На втория етаж атентаторите са отваряли вратите на всички кабинети и са убивали всеки, когото сварят", съобщава шефката през сълзи. По нейни думи първо е започнал дъждът от куршуми, а бомбата е детонирана на първия етаж след това. Към тази версия е по-склонно да се придържа и следствието, но хронологията на ужасяващите събития все още се уточнява. Не може да бъде потвърден и точният брой на жертвите и ранените. Противоречива е и информацията дали са загинали само ученици или също така родители и преподаватели.

Според директорката Гребенникова част от умрелите са възрастни. Самата тя отървава кожата, защото излиза по служба половин час преди атентата. Спасителните работи все още продължават. Заради недостига на носилки много ранени са слагани на постелки за физкултура и откарвани с частен транспорт към болниците. Всички училища и детски градини в Керч са затворени, в западните региони на Русия е стартирана кампания за кръводаряване. На целия полуостров Крим е обявено извънредно положение.

Медиите оповестиха името на терориста, окървавил колежа в Керч. Това е Владислав Росляков, роден 2000-та година. По непотвърдена, все още информация, той се е самоубил след взрива, тялото му е намерено на втория етаж.

Реклама
Реклама
Реклама