Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7106874 www.bgdnes.bg

Удариха 300 хиляди болни от астма

Потресени пациенти: Безплатен инхалатор от днес струва 22 лева

Само пулмолог може да изпише евтино лекарство, признават специалисти

Безплатен инхалатор за астма от вчера се продава за 22 лева в аптеките. Преди това беше безплатен, като закупуването му се покриваше от касата. За това алармира пред "България Днес" столичанката Стефанка Цветкова. Възрастната жена страда от астма и е една от близо 300 хилядите българи с това заболяване у нас. Които вече ще вадят пари от джоба си.

"Отидох до аптеката, за да си взема безплатната помпичка както обикновено, и ми казаха, че тя вече струва 22 лева. Притесних се, защото пенсията ми е 300 лева, а освен помпичката купувам още лекарства за заболяването - около 64 лева отгоре, както и други медикаменти, а така и не разбрах защо изведнъж трябва да плащам и за аспиратора", изумена е 73-годишната Цветкова.

Реклама

Възрастната жена настояла да се срещне с управителя на аптеката, който след проверка обяснява, че аспираторът вече се плаща. Без значение дали се купува от осигурени или неосигурени пациенти.

"Кой малоумник, коя лоена топка от Народното събрание, защото те вече на това приличат, е измислил това?! Как родителите с деца астматици ще си позволят още един разход при такава болест? Тази помпичка стига за 60 вдишвания! Нима някой ще си напълни джоба толкова от тези 22 лева на гърба на пациентите", плаче възрастната жена.

Не само Стефанка се чувства унизена, според шефката на Асоциацията на българите, боледуващи от астма Диана Хаджиангелова, стотици хиляди хора биват често "изненадвани" от рязка смяна на цените на медикаменти и инхалатори. "Това се случва често, в казуса на госпожа Цветкова за съжаление няма нищо необичайно. Налагането на това плащане от 22 лева е заради типичната реимбурсация от страна на здравната каса - прави се през около 3 месеца. Или, иначе казано, касата обичайно поема сумата върху най-евтините медикаменти. Когато на пазара дойде ново лекарство със същите активни съставки (в инхалаторите за астма има медикамент - бел. ред.), но на по-ниска цена, досегашните, които пациентите са използвали, се увеличават, тъй като касата избира да покрие новото", обясни пред "България Днес" Хаджиангелова.

Тя също е възмутена, тъй като пациентите няма "как да знаят за всяка наредба на министерството и кои нови лекарства влизат на пазара". По думите й ударените от новата цена пациенти могат единствено да разчитат, че лекарят им ще може да им предпише "новото и евтино лекарство, което касата вече покрива изцяло". "Единствено, подчертавам, личният пулмолог на всеки болен може да прецени дали може да изпише друг медикамент, който да не подлежи на доплащане", вдига рамене Хаджиангелова.

От здравната каса лаконично коментираха, че реимбурсацията на медикаменти се определя периодично с наредба, както е законът.

Реклама
Реклама
Реклама