Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7107279 www.bgdnes.bg

Банкси показа видео с разрушаването на "Момиче с балон" (Видео)

Британският художник Банкси, чиято картина се саморазруши частично по време на търг на "Сотбис" в Лондон, разкри нови подробности относно скандалния аукцион, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Банкси пусна в сайта си репетиция на саморазрушението, преди творбата му "Момиче с балон" да бъде изложена на търг.

Реклама

От кадрите в клипа от тренировката се вижда как картината му изцяло бива нарязана на лентички от монтирания в рамката й механизъм за унищожаване на документи. Но на аукциона в Лондон обаче "Момиче с балон" бе нарязана само в долния си край.

Банкси обясни "засечката" с това, че малкият шредер се повредил, преди да си свърши работата. На търга от 5 октомври той се задейства секунди след удара на чукчето и продажбата на платното от 2006 година за сумата от 1,37 милиона долара. Купувач на умишлено повредената творба се оказа европейска колекционерка и отдавнашен клиент на "Сотбис". 

Момичето, протягащо ръце към червен балон с форма на сърце, за пръв път се появи на фасадата на сграда преди 16 г., а през миналата година беше обявена за любима творба на британците. Изображението е популярно и има много копия и цитати, включително от самия художник.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама