Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7107323 www.bgdnes.bg

Легендата Петър Жеков: Скоро няма да има национален отбор!

Легендата на ЦСКА и националния отбор Петър Жеков подложи на унищожителна критика шефовете на българския футбол заради състоянието на националния отбор. Той отправи конкретни обвинения към босовете след загубата от Норвегия с 0:1 и липсата на игрови потенциал във футболистите.

"Скоро няма да има национален отбор - пророкува носителят на ДЗлатната обувкаУ през 1969 година. - Не можем да очакваме повече от футболистите. Раздадоха се срещу Норвегия и дори показаха повече от своите възможности. Очаквах, че ще паднем с повече, но второто полувреме се представиха по-добре."
Според Жеков най-големият проблем е навлизането на чужденци в българските клубове. Легионерите изяждат мястото за изява на родните таланти.
"Юношите трудно навлизат - аргументира се Петър Жеков. - Не може да покажеш нещо в националния отбор, без да играеш водеща роля в клуба. Когато бях на 17, играех в "Б" група, а на 18 бях в "А" група. Бях част от юношеския и младежкия национален отбор. Но тогава нямаше мулати и негри. Сега да виждате някой по-млад играч във водещите клубове? Няма как да искаме поколенията да са силни, когато в "Лудогорец" играят 10 чужденци, а в "Левски" и ЦСКА по 9. Откъде да се намерят хора за националния отбор? Най-големият парадокс е в "Левски" с техния водещ реализатор Станислав Костов. Той още щеше да е резерва, ако не се беше контузил румънецът Серджио Буш."


Жеков е убеден, че връщане назад няма, защото БФС по никакъв начин не защитава българските футболисти.
"Следващата генерация е още по-зле, защото те губят от отбори като Люксембург - направи сравнение рекордьорът по голове в "А" група. - Преди имахме само трима чужденци и вадехме играчи. Сега също може да бъде наложен вътрешен правилник и да се гарантират повече титулярни места за нашите момчета. Стига с тези туземци, които са паднали от дърветата и идват да играят в България."
Петър Жеков разкри и много интересна версия за раздялата на "Лудогорец" с треньора Пауло Аутори. Според бившия нападател причината е пари.
"Обещали са му голяма заплата и премии, като са правели сметка, че ще играят в Шампионската лига - разказа своето виждате по казуса Жеков. - След като отпаднаха в квалификациите, са му казали, че ще намалят сумата. Той не се е съгласил. Видяхте и какво направиха с Томанов. Човекът толкова години им докарваше силни играчи и накрая го уволниха."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама