Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7108193 www.bgdnes.bg

Хирурзи спасяват ръката на Димитър

Роднини ще търсят солидни обезщетения

Ударната вълна в "Арсенал" метнала младежа на 10 метра

"Момчето е с тежко сътресение на мозъка, а дясната му ръка е сериозно натрошена. Екип от хирурзи ортопеди извършват сложна операция, за да спасят ръката на Димитър", заяви пред "България Днес" зам.-директорът на Университетската болница в Стара Загора д-р Живко Желязков. От думите на медика става ясно, че за щастие опасност за живота на 23-годишния Димитър Дългъчев няма, но възстановяването ще е трудно и ще продължи най-малко половин година.

Младежът се озовава на операционната маса ден след като в сряда сутринта във военния завод "Арсенал" Казанлък избухна поредният взрив в цех за барут. Заради тежките наранявания Митко е единственият приет за лечение в хосписа в Стара Загора. Другите петима пострадали работница бяха приети с по-леки наранявания в болницата в Казанлък.

Реклама

"Младежът няма изгаряния, тъй като мощната ударна вълна го изхвърлила на няколко метра. Тя всъщност е и причината за изключително тежките и много фрактури по ръката му", допълва д-р Желязков.

Междувременно в болницата в Казанлък за лечение са останали само двама от пострадалите служители.

"Още в деня на инцидента изписахме двама пациенти. Вчера още един, като в отделението по травматология останаха само двама мъже. Макар с изгаряния и фрактури по крайниците, те са в стабилно състояние, но е необходимо да се наблюдават известно време", коментира управителят на болница "Д-р Хр. Стамболски" в Казанлък д-р Кети Маналова.

Прокуратурата вече води разследване за причините за аварията в оръжейната. Срокът за събиране на доказателства е два месеца. Засега не е ясно дали става дума за човешка грешка или за нарушение на технологичния процес. Ако бъде доказана вина на служебно лице, наказанието е от 1 до 6 години лишаване от свобода. Работници в завода обаче се съмняват да се намери виновен.

У нас се превърна в практика дори и при жертви да няма наказани. Доказват го дългогодишните процеси след редицата взривове във военните ни заводи, коментират запознати. Според слухове роднини на пострадалите са готови да водят тежки битки за обезщетения.

Реклама
Реклама
Реклама