Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7112648 www.bgdnes.bg

ПЕЧКА БЕЗ ДИМ изобретиха младежи

Вече я изнасят в 16 държави

Гълта два пъти по-малко дърва и пари

Компютърни специалисти изобретиха печка без дим. Младежите Живко Стефанов и Стойно Калвачев са създали тъй наречената ракетна печка. Тя се различава от стандартните по това, че има специална горивна камера, в която развива 800 градуса по Целзий. По този начин дърветата се изгарят много по-ефективно, а количествата на вредни емисии намаляват драстично. Освен за отопление печката може да се използва за готвене. Плочата отгоре й позволява да сложите да къкри и ароматен чай.

"Пламъкът гори в основата, дървата пропадат надолу и подхранват огъня. В нормалните печки гори един див огън, затворен в метален съд, температурата му е 400-500 градуса. При тази температура изгарят едва 30-50% от калориите в дървото", разказва пред "България Днес" Живко. Останалите 50% от дървата остават във вид на пепел, а през комина излизат директно като сив дим, наситен с фини прахови частици. Ракетната печка, както се нарича зеленото изобретение, развива в пъти по-висока температура от обикновеното кюмбе. Печката има вътрешен комин, в който се извършва вторично изгаряне, при което се премахват фините частици. Така крайният продукт е 99% водна пара, която излиза през комина.

Реклама

Оказва се, че иновацията е полезна не само за белите дробове, но и за джоба. Технологията позволява да се отопляваме с 50 до 80% по-малко дърва.

"Минимум два пъти по-малко дърва се използват, могат да се ползват и дърва от отпадната промишленост, които са в пъти по-евтини", допълва Стефанов.

Ракетните печки бившите IT-та правят в гаража си в Хисаря. А износът в чужбина вече е стигнал до 16 държави. Много от тях също като България вече са осъдени заради мръсния въздух.

Създателите на печките продават продуктите си на цени между 700 и 1200 лева. По думите им обаче те са готови да научат всеки как да си направи своя собствена високоефективна печка, без да търсят печалба от това.

Доли ТАЧЕВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама