Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7113567 www.bgdnes.bg

Актрисата София Бобчева: Да ме забележат в Ню Йорк е супер яко!

"Скъпи наследници" са секси завинаги

Мариус ме избра за нов филм

Не съм бременна

Коя е тя?

София Бобчева е носителка на престижната награда "Икар" за ролите си в две представления на Народния театър - "Танцът Делхи"(реж. Галин Стоев) и "Чаровно лято с неизбежните му там неприятности" (реж. Красимир Спасов). Предизвиква фурор с ролята си на Диана от "Скъпи наследници", но е позната от редица филми, сред които е работила с големите имена на българската театрална и кино сцена. В началото на новия сезон с вече брюнетката София си говорим за новата й постановка, филма, за който е избрана от Мариус Куркински, и проблемите на съвремието

- Героинята ти Диана от "Скъпи наследници" понатрапи ли се малко в твоя живот?

Реклама

- Може да се каже, но въпреки всичко ми е симпатична, защото носи нещо от мен. Разбирам я. Но когато ми кажат, че съм същата като нея, защото имам същия глас, ме напушва смях - аз няма как да си сменя гласа, но сме коренно различни. Затова си смених косата.

- Помислихме си, че си сменила гаджето - затова и косата.

- Ха-ха. Моята коса е цвят хамелеон. Всеки път когато я измивам, си сменя цвета. И ми е интересно докъде ще я докарам така - защото първо беше много руса, после стана кафява, а сега е в други цветове. Хамелеон е!

- Настоящата година ти донесе и чуждестранна номинация за актриса - чак в Ню Йорк! Става дума за ролята на Таня в късометражния филм "Леки семейни неприятности" на Димитрис Георгиев по разказ на Георги Мишев...

- Да, не го очаквах. Знаех, че филмът вече е отличен на няколко международни фестивала, но да бъда забелязана отвъд океана като актриса - ами супер яко! Много искам да отида даже да си получа приза лично, ако спечеля. Ако разбера по-рано, ще направя всичко възможно. Но ако имам представление - ще съм тук, с публиката.

- Кое представление би играла в САЩ?

Реклама

- Може би "Терапевти", в което участвам в Сатиричния театър. Сега бяхме на Фестивал на хумора с тази постановка в Македония, в Куманово. Притеснявах се дали тамошната публика въобще ще разбере текстовите смешки, които са малко по-специфични. Дали въобще ще хване контекста. Още от първата дума се заливаха от смях, всичко разбраха. След това ни чакаше огромен банкет - за македонските посрещания бях слушала само от по-опитните български артисти.

- Как се чувстваш на сцената на Сатирата?

- Директорът Калин Сърменов и колегите ми са прекрасни домакини. С удоволствие отивам на представление, става ми весело, като знам, че ще играя "Терапевти".

- Увеличиха ли се феновете, след като Диана от "Скъпи наследници" забременя и завъртя целия Бели Вит около себе си?

- Много е особено това с почитателите на сериала - на две коренно различни мнения са. Едни казват, че им става все по-интересно, и искат трети сезон. А други казват, че малко им доскучава. За мен лично е интересно самото развитие на героинята ми. Определено това е една от ролите, с която съм съдбовно свързана. Още повече че изскача всеки ден на екрана. Тя ми донесе повече от любовта на непознатите хора - така да се каже, "всенародната любов" (смее се). Не искам да ползвам думата слава, тя е опасна, трябва да се внимава с нея. Ако си помислиш, че си повече от другите - губиш всичко около теб.

- Кое е най-абсурдното нещо, което си чувала за себе си?

- Че съм бременна! Като героинята ми Диана от сериала в момента. И то ми го казва колега, който ме пита притеснено. Всички били говорели в гилдията... Замислих се какво искат да ми кажат - че съм напълняла ли?

- Това притеснява ли те?

- Да! Трябва да се стягам явно! Снимах едно сериалче и отпуснах колана (смее се).

- Казват, че в "Скъпи наследници" всички актриси са влюбени в Орлин Павлов. Вярно ли е?

- Да! Всички! И аз! Само Диана не! Защото сега ще се влюбва! Мхм...

- Кой според теб е най-секси в сериала?

- Сега издавам една тайна: мотото на нашия сериал е "Секси завинаги!", защото всички са много секси - и жени, и мъже. А сега сериозно - аз съм пристрастна! Димитър Баненкин, с когото сме снимали филм, сериал и т.н. Той ми е един вид ментор.

- Какво е да си носителка на престижната награда "Икар" вече почти година?

- Интересно е, защото се чувстваш прекрасно от самия факт - голяма чест е това! И същевременно се усеща като... "какво от това"? Но истината е, че е огромно признание за добре свършена работа.

- Има ли някакво по-специално отношение в гилдията към теб в момента?

- Не! Изненада ме, че се оказа вярно това, което бях чувала - че след престижна награда всъщност нищо не се променя на практика. Та по-скоро съм от тези, при които няма драстични обрати (смее се).

- Отново си номинирана за "Жена на годината" - за втори път. Не е ли заради "Икар"-а?

- Интересно е, защото точно тази година не мога да кажа с какво най-много се гордея, но всичко, което ми се случва професионално, ме радва. Може би новото за мен са успехите на чужда сцена - гостуването в Тулуза с "Танцът Делхи" и с "Терапевти" в Македония. Това е страхотна възможност - да играя две представления зад граница, което досега не ми се беше случвало. Но, слава на Бога, мога да кажа, че е много хубава година, просто като усещане. Виждам как повече хора от публиката започнаха да ме разбират - като актриса, от сцената и като игра. Надявам се и като човек.

- А как ще коментираш новината, която научихме - че си избрана да участваш в новия филм на Мариус Куркински?

- Ха-ха. Да, така е. Бях в много лошо настроение в този ден, в който ми се обади сценаристът му Емил Бонев. Казаха ми, че са се спрели на мен, и това оправи настроението мигновено, за много време напред. И дори сега, когато се сетя за това, за тази невероятна възможност, отново се превъзбуждам. Да - това е нещо, с което бих искала да се гордея, но когато се случи, защото е рано да се говори.

- Предстои ти и премиера за първи път на сцената на Театър 199 в средата на ноември. Вълнуваш ли се?

- Първо да кажа, за мен лично предложението от Театър 199 е луксозна оферта, защото това е бутиков театър, който е на нашия малък Бродуей. Самата му фасада е кокетна. И много бях поласкана, защото няма щатна трупа. Самият театър избира кого да покани. Не знам как са се спрели на мен, но тук може би трябва да се благодари на моя "Икар"!

- Ще вдигнеш ли малко кулисите за представлението с режисьор Иван Урумов?

- Още се колебаем между две заглавия - едното е "Ясна поляна", а другото е оригиналното заглавие на пиесата "Чехов каза сбогом на Толстой". Според мен лично второто ми допада, защото е по-конкретно и лично, аз като зрител бих гледала тази пиеса, ако прочета това заглавие. Ще ми е интересно какво е да се срещнат две велики личности, какво се случва между тях. Това е и сюжетът на пиесата. Аз играя съпругата на Чехов. Участват още Георги Кадурин, Мариана Миланова, Иван Юруков и аз. Музиката е на Дони! Имам случка и с това - наскоро гледах едно представление в Сатиричния театър - "Как се обира банка". Много харесах музиката и питах кой я е писал. И като казаха Дони, си направих връзката, че сега той пише и за нашето представление. Много се развълнувах, защото всички го познават като певец, а той пише много добра музика за театър.

- За тази роля ли боядиса косата си по-тъмна, с което изненада всички?

- И това имаше пръст в цялата ми идея. Бях мислила, че е хубаво за нова роля, на която ще отива, да променя визията си, защото да си блондинка е много натрапчиво. Просто и като образ понякога идва в повече.

Кристина ДИМИТРОВА

Реклама
Реклама
Реклама