Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7116457 www.bgdnes.bg

Осъден управник номиниран за Кмет на годината

Управникът на Брезово инж. Радньо Манолов, който има влязла в сила присъда и трябваше да бъде отстранен от поста, е номиниран за Кмет на годината. Това показва проверка в сайта на тазгодишното издание на инициативата, видя "България Днес".

В момента градоначалникът, избран от БСП, управлява незаконно, но това не му пречи да присъства в списъка с най-успешните кметове. Докато чака да разбере дали ще бъде награден, Радньо Манолов пише жалби срещу решенията на магистратите, които забавят освобождаването на поста му.

Реклама

Преди време "България Днес" описа съдебната сага с брезовския кмет, която се оказа, че е безкрайна почти като сериала "Дързост и красота". Манолов е осъден окончателно в края на май т.г. по дело за фалшиви подписи.

В качеството си на нотариус е заверявал подписи за прехвърляне на партиди към пенсионни фондове към ДСК. Парафите не са полагани пред кмета и това се е случило през 2014 г. без знанието на подписаните хора. Заедно с Манолов на подсъдимата скамейка са зам.-кметът от предишния мандат Димитър Томов, секретарят на общината Стойна Малешкова и служителка от банката Стоянка Стоянкова.

През май брезовският кмет получава окончателно една година затвор условно, като с присъдата е произнесено и наказание отстраняване от длъжност за срок от една година. Предвид решението на пловдивските магистрати на заседание Общинската избирателна комисия трябва да го освободи от поста. По необясними причини шестима от членовете се обявяват против и го оставят на поста.

Прокуратурата и ГЕРБ се опълчват срещу това скандално решение и е образувано дело в Административния съд в Пловдив. На 16 август магистратите обявяват, че решението на ОИК е незаконно и задължават членовете да се съобразят със закона.

До момента общинските членове още не са свикали събрание, защото Радньо Манолов е подал касационна жалба срещу решението на административните магистрати. Така казусът стига до Върховния административен съд. Дело е образувано на 18 септември, а заседание е насрочено на 21 ноември.

Докато с жалбата си бави своето отстраняване от поста, Радньо Манолов пуска и искане за възобновяване на процеса, по който е осъден. Той и защитата му сочат бланкетните оплаквания - явна несправедливост на наказанието, нарушения на закона и на процесуалните правила.

Реклама

На 2 октомври Пловдивският апелативен съд отказва да възобнови делото за фалшивите подписи. Ако магистратите се бяха съгласили да гледат отново процеса, Манолов щеше да си остане кмет на Брезово. Съдът обаче преценява, че доказателствата по случая не са събирани едностранчиво и тенденциозно, не липсват източници за установяване на съществени обстоятелства за предмета на доказване, обсъждането на доказателствата не е било изопачено, констатациите не са били изградени върху негодни доказателствени средства, а кредитирането на разобличаващите доказателства е на базата на законосъобразен анализ. С тези мотиви магистратите отказват да подновят случая.

С пускането на жалби и искания Радньо Манолов успя да спаси Брезово от предсрочни избори. Ако беше отстранен още лятото, трябваше да бъдат насрочени нови местни избори. Сега това няма да се случи, защото срокът до следващите избори е по-малък от година. Ако Манолов бъде отстранен, общинарите ще трябва да изберат заместника му за временно управляващ.

Реклама