Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7122180 www.bgdnes.bg

Николай и Евгения Баневи арестувани в Ница за приватизацията на "Полимери"

Спецпрокуратурата подпука още едно милионерско семейство - този път на мушката са Николай и Евгения Баневи! Двамата са задържани във френския град Ница в петък минути преди 9 ч. сутринта. За тях са били издадени европейски заповеди за арест, а задържането им е стиковано до последен детайл с френските власти от Лазурния бряг. По всяка вероятност от прокуратурата са се притеснявали милионерското семейство да не изчезне, както направиха Ветко и Маринела Арабаджиеви, които все още се издирват.

Поводът за акцията срещу Баневи е разследване на дейността на приватизирания завод "Полимери" - Девня. "От 1800 работници, респективно 1800 семейства, в момента се изхранват 0", коментира зам. главният прокурор Иван Гешев.

Реклама

Вчера спецченгета атакуваха палата на фамилията в софийския кв. Бояна и офисите им в центъра на София. Претърсвания имаше и из страната, на територията на завода в Девня. По случая е образувано досъдебно производство срещу престъпно сдружение за данъчни престъпления, длъжностно присвояване, използване на документи с невярно съдържание и пране на пари. Николай и Евгения Баневи са привлечени задочно към обвиненията. Разследването е от около два месеца, съобщиха от спецпрокуратурата.

Дружеството "Полимери" АД беше приватизирано от Николай Банев и бе обявено в несъстоятелност. Още през миналата година премиерът Бойко Борисов нарече сделката за приватизирането на завода "разбойническа приватизация" и "пладнешки грабеж". Тогава Николай Банев обясни, че е вложил милиони инвестиции, но дейността му е спъната.

Пловдивската фирма "Хъс" ООД на братята Александър и Иван Асенови придоби фалиралото предприятие през лятото на м.г. Собствениците споделиха, че възнамеряват да вдигнат завод за производство на неорганични химични вещества.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама