Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7124380 www.bgdnes.bg

Баневи свили 2 млн. от „Полимери“

Обвинение за злоупотреба с над 2 млн. лева срещу олигарха Николай Банев и съпругата му Евгения е повдигнала спецпрокуратурата. Двамата бяха арестувани в петък от властите във френския град Ница. Повод е издадена европейска заповед за арест заради течащо разследване у нас. От пресконференция на прокуратурата стана ясно, че колосалната сума е източена от химическо предприятие „Полемери“ – Девня. То е придобито от Николай Банев по време на масовата приватизация. Малко след това започват и финансовите афери.

Събраните до момента данни ясно показват, че са присвоени над 1,5 млн. лева. Други 500 000 са щетите за държавата от неплатени налози", уточниха разследващите.

Реклама

"Това дело е знаково, защото е на път да онагледи бандитската приватизация у нас. Липсата на всякакъв контрол позволи на определени хора да си правят каквото искат, а хиляди граждани да загубят работата си заради унищожените предприятия", обяви гръмко зам. главният прокурор Иван Гешев.

По думите на Гешев аферите си Баневи вършели в периода 1998-2012 г., когато заводът е обявен във фалит. Самата схема бе описана от наблюдаващия прокурор Мария Дойчева. В едни случаи Баневи директно казвали на клиенти на завода да превеждат пари по сметки на офшорки. Отделно от това вземали в брой солидни средства от касата на завода, без да имат това право.

"Убеден съм, че това е само началото на разследването. Тепърва ще има още обвинения, защото дейността на тези двама души е изключително сериозно", допълни Гешев.

Докато далаверите с „Полимери“ са се вършили, до властите са подавани десетки сигнали за нередности, но разследванията не стигат доникъде, призна зам. главният прокурор Иван Гешев.

В същия момент спецпрокуратурата успява да постигне реални резултати за броени дни. Повод е получен преди месец сигнал, описващ нередности в „Полимери“, който дава началото на разследването. Любопитните факти карат спецпрокурорите да изискат всички дела по случая от цялата страна. След като съпоставят фактите и разпитват свидетели, се стига и до обвиненията срещу Баневи.

Реклама

Покрай събирането на доказателствата се установява, че същата схема е прилагана и в други приватизирани от Николай Банев предприятия. Сред тях и "Елма Троян", което след източването си е нарязано на скрап. Заводът в Костенец след множество машинации е купен от КТБ.

Събраните доказателства дават повод на прокуратурата да обискира и резиденцията на Баневи в столичния кв. Бояна, известна сред техните подчинени с прозвището "Мавзолея". Опитите на разследващите да нахлуят вътре удрят на камък заради свръхмодерните брави на вратите. Така за влизането в една от стаите е нужно близо осем часа усилена работа на специално повикан ключар.

След като вратата се отваря, се оказва, че чакането си струва. Пред очите на ченгета и прокурори се разкрива картинка, досущ като пещерата на "Аладин". В кутии, скрити там, са намерени огромно количество бижута, купища злато и диаманти.

Наред със скъпоценностите разследващите попадат и на други прелюбопитни неща. Сред тях са оригиналните документи за притежавани от Банев офшорни фирми. Именно към тях според зам. главния прокурор Иван Гешев са превеждани източените от завод "Полимери" пари.

Самите офшорки бяха описани още преди няколко години след избухването на скандала "Досиетата от Панама". При него бяха разсекретени документи за собственост на стотици хиляди офшорки.

Разследване на сайта "Биволъ" тогава показа, че по сметките на офшорките на Баневи има минимум 40 млн. Огромна част от парите са източени от приватизирани предприятия от олигарха.

При обиск във варненски офис разследващите откриват и папки с документи около фалита на „Полимери“, който Баневи са укривали години наред от държавните власти и назначения от съда синдик. В книжата се разкрива схемата около фалита на предприятието и последвалото прехвърляне на земи и машини на друга фирма на олигарха. Така след затварянето на завода кредиторите, имащи да получават милиони, остават с пръст в уста. Най-големият кредитор на "Полимери" – Девня, е АЕЦ "Козлодуй", който има да взема 9,3 млн. лв. от предприятието. Над 800 хил. са непогасените дългове към НЕК.

Адвокатите им с възражения

Сериозни възражения срещу повдигнатите им обвинения имат Николай и Евгения Баневи, става ясно от декларация, разпространена от техния пресцентър. Очаква се още днес техните адвокати да оспорят заповедта за арест в специализираната прокуратура и съда в Ница, който ще гледа делото за връщането им у нас.

Според написаното в съобщението семейството не притежава имение в Ница, а от есента е наело къща. Целта била трите по-малки деца да започнат да учат във Франция.

"Евгения и Николай Баневи не са се крили. Семейството с трите деца съвсем легално е било на път за София, тъй като малките са във ваканция и са искали да я прекарат в България", пише още в обръщението до медиите.

От пресцентъра на семейство Баневи задават въпроса: "Защо е било необходимо зрелищно да ги арестуват във Франция, след като само след два часа това е можело да стане в София? Самолетните билети го доказват".

Реклама
Реклама
Реклама