Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7126195 www.bgdnes.bg

Над 10 млн. евро рушвет от търговията с БГ паспорти

На над 10 милиона евро за година възлиза печалбата от нелегалната търговия с българско гражданство, пресмятат разследващи! За корупция вчера бяха задържани шефът на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев и още над двайсетина души - чиновници от агенцията и посредници, които са контактували с кандидатите за българско гражданство, които не отговарят на условията.

Екипи на спецпрокуратурата и антикорупционната комисия изненадаха служителите в ДАБЧ още в понеделник сутринта. Тараши цял ден окупираха и офиси на фирми в Кюстендил и Плевен. Поводът за акцията е сигнал, по който се работи от около 4 месеца. Образувано е досъдебно производство срещу престъпна група за престъпления по служба, подкупи и съставяне на фалшиви документи.

Реклама

Къртица изпяла, че в агенцията се издават документи за български произход не по легалния ред. За един документ се цакали 5 хил. евро, а на седмица са издавани по 30-40 паспорта, разкриват ченгета. Според запознати схемата с търговията на БГ гражданство действала от месеци и години, а покровителите й и крайни получатели на рушветите са на по-високи постове в държавата.

Като основни посредници в схемата са сочени шефове на български организации зад граница. Обичайна практика е хора от Македония, Косово, Албания, Молдова и Сърбия да се редят на опашка пред агенцията на гърба на президентството на бул. "Дондуков" 2А. Щом получат заветното българско гражданство, духват към Западна Европа и повече никой не ги вижда.

Разследване на Върховната административна прокуратурата още през 2014 г. показа, че ДАБЧ е издала хиляди удостоверения за български произход на албанци, косовари и македонци без реални доказателства за произход. Удостоверенията са необходими за натурализация на основание български произход, което е едно от основанията за придобиване на паспорт.

Със законови промени през 2010 г. на ДАБЧ се даде единственото пълномощие да издава удостоверения. Заради кандидатите, които чакат по 2-3 години, срокът за завършване на процедурата по получаване на гражданство бе фиксиран на максимум 1 г.

През юни т.г. става ясно, че 114 лица, издирвани от Интерпол, са получили българско гражданство и съответно са станали граждани и на ЕС. Данните дават основание на ДПС да атакува правителството и да поиска анкетна комисия. Депутатът Йордан Цонев цитира разследване на френски журналист, според което най-малко един министър и вицепремиер от националистическите партии са участвали в корупционна схема.

Проверки показват, че много от кандидат-българите сочат като адрес за връзка централата на ВМРО на столичната ул. "Пиротска" 5, където са регистрирани и организации на българи от чужбина.

Реклама

С декларация вчера от ВМРО изказаха пълна подкрепа за работата на разследващите и настояха всички доказано виновни лица да получат възможно най-тежките наказания, предвидени в закона. "Ако някой служител си е позволил да злоупотребява със служебното си положение и да нарушава правилата за работа на агенцията и законите на страната, той трябва да понесе последиците", се казва в позицията. В нея се уточнява, че "БГ патриот" не е част от коалицията "Обединени патриоти".

Петър Харалампиев е шеф на ДАБЧ от май 2017 г. Председател е на национално движение "БГ патриот". През периода декември 2014 - май 2017 г. е заместник на областния управител на Софийска област. Бил е изпълнителен директор на Управителния съвет на фондация "Българе".

В края на м.г. Харалампиев се забърква в скандал, след като е заснет с тениска с надпис Wehrmacht (въоръжените сили на нацистка Германия на Адолф Хитлер - б.а). Самият Харалампиев се оправда, че не е носил забранени знаци. "Къде виждате на тази фланелка фашистки символ? Някъде виждате ли пречупен кръст? Това означава ли, че думата Wehrmacht не трябва да се изписва в учебниците? Видно е за какво става въпрос - за музикална рок група", коментира Харалампиев. В негова защита се изказа и вицепремиерът Красимир Каракачанов, който не намери нищо странно в облеклото.

Масови килъри и терористи ни стават сънародници

С порочната практика за раздаване на БГ гражданство срещу пари българи станаха някои опасни масови убийци и терористи. Аслан Гагиев-Джако бе закопчан в Австрия с български паспорт. Той е заподозрян в Москва за 60 поръчкови разстрела на бизнесмени, чиновници и ченгета. Взимал по 50 хил. долара на глава. При ареста във Виена през 2015 г. Джако се легитимира с български паспорт и шофьорска книжка.

Български гражданин от сирийски произход, участвал във формированията на "Ислямска държава", бе задържан при акция на ДАНС преди година. Ахмед Рафи Мусто призна пред съда, че от 30 г. е в България. Командирът е заснет в клипове да се сражава за ИДИЛ.

Участник в група на главорези, предвождана от зетя на Фатик - Дениз Тюркмен, също лъсна като новоизлюпен българин. Грузинецът Владимир Тутберидзе, подозиран за покушението срещу президента Едуард Шеварднадзе през 1997 г., също успял да се сдобие с паспорт.

Реклама
Реклама
Реклама