Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7126314 www.bgdnes.bg

БДЖ взема "Мавзолея" на Баневи

Държавната „БДЖ Товарни превози“ е поискала да придобие луксозната резиденция на олигарха Николай Банев и съпругата му Евгения в столичния кв. Бояна, показа проверка на "България Днес". След спор за солидна сума пари и намеса на съдия-изпълнител кичозният палат на ул. "Невена Коканова" е запориран в началото на 2018 г., става ясно от документи в Имотния регистър. Това според финансисти е първата стъпка от процедурата по разпродажба на търг с цел събиране на вземанията.

От пресцентъра на БДЖ поясниха на запитване на вестника, че наскоро Банев е платил дължимите суми по дело водено от 2014 г. Защо тогава запорът не е вдигнат не стана ясно от лаконичният отговор.

Реклама

Собственик на резиденцията по документи е управляваната от Николай Банев фирма "Партнърс Комерс". Тя от своя страна е притежание на офшорката "Юниуърлд Инкорпорейтид" която също се контролира от семейството на олигарха.

Палатът на Баневи бе посетен от спецпрокуратурата във връзка с повдигнатите им обвинения за присвояване на 2 млн. лева от девненския завод „Полимери“. При обиските разследващите откриват купища злато и скъпоценности, оръжие и документи за собственост на десетки офшорки. От проведените разпити става ясно, че сред обслужващия персонал палатът е известен с прозвището "Мавзолея". Разпространените снимки от сградата показаха, че Баневи са живеели в изключителен лукс. Наред с ултракичозните мебели олигархът и съпругата му притежават лъскав автопарк, а в двора на къщата има и собствена площадка за хеликоптери. Парите за обзавеждането, струващо стотици хиляди левове, са издали от неплатени заплати на работниците и източване на предприятията, собственост на Баневи, обявиха с възмущение спецпрокурори.

Оказва се, че БДЖ далеч не е единственият претендент за собствеността на резиденцията. През последните месеци върху луксозния имот има наложени още няколко запора. Предимството на държавното дружество е, че първо се е сетило да постави палата на Баневи под възбрана и така може да претендира да си получи с предимство дължимите парите при евентуална продажба. В същия момент фирмата собственик "Партнърс Комерс" се мъдри в списъка с големите длъжници на данъчните. Проверка в регистъра на НАП показва, че дружеството не е платило 2 015 185 лв. налози. Огромна част от тях са ДДС, обясниха запознати. Липсващите данъци са установени още през 2012 г. след нарочна ревизия на фирмата. Засечено и е неплащана на осигуровки към персонала. След като дълговете са установени, Банев обжалва и започва дело. Според запознати държавата успява да докаже правотата си и задълженията са признати от съда. Това става още през 2017 г., след като от НАП насрочват публичен опис на къщата и мебелите вътре. Той е трябвало да се проведе на 20 септември 2017 г., след което следва и разпродажба. Тя така и не се е състояла, обясняват финансисти. По това време олигархът Банев все още се ползва с покровителството на влиятелни фактори от властта и дори е част от официални правителствени делегации, твърдят ченгета. Благодарение на закрилата потъват и десетките сигнали за нередности в приватизираните от олигарха предприятия.

Проверка на вестника показва, че "Партнърс Комерс", която държи резиденцията на Баневи, далеч не е единствената с дългове към държавата.

В списъка с длъжниците на НАП се мъдри и фирма "ТХ Русалка Холидейз" с бивше име "Созопол Инвест". Управляваното от Евгения Банева дружество има задължения в размер на 461 736. Самата Банева на два пъти е привиквана от данъчните да си получи наказателното постановление, показва сайтът на НАП. Последното напомняне е от 12 юли тази година. Отделно от това Банева има още десетина призовки за връчване на ревизионни актове през последните години

Собственик на "ТХ Русалка Холидейз" е контролираната от олигарха Николай Банев фирма "Хелио турс", която притежава къмпинг „Каваците“ и дискотека "Теодора“ в Созопол. Според публикация на в. "Труд" самата "Хелио турс" също има над 450 хил. лв. неплатени данъци. Задълженията са установени още през 2011 г., но до 2017 г. държавата така и не е започнала да си събира принудително дълговете.

Реклама

Близо милион задължения към държавата има и фирма "Секюрити 2011", която в миналото се казва "АКБ Секюрити", на името на приватизационния фонд на Банев. Към днешна дата дружеството се управлява от Николай Банев, а собственик е панамската офшорка „Дрън Асет Мениджмънт“, чийто пълномощник у нас е Евгения Банева.

Преживяха няколко атентата

Умишлен палеж преди две години изгори до основи фамозната резиденция на семейство Баневи. Маскираните апаши проникват през нощта през оградата и мятат шише със запалителна течност в трапезарията. Лумналите пламъци бързо се разпространяват и към останалите помещения. Така за минути са унищожени скъпи картини, дивани и мебели на стойност над 1 млн. лева.

Няколко месеца по-късно атаките срещу олигарха продължиха. Неизвестни бандити подпалиха гараж в центъра на София, ползван от Банев. Напълно унищожени от пламъците са "Майбах", "Ягуар", "Порше" и още 4 луксозни автомобила за над милион лева.

Баневи тогава коментираха, че зад атаките стои бос на охранителната фирма, който от години ги изнудва за пари.

Съпругата на олигарха се оплака, че получават постоянни заплахи с искане за солиден откуп.

Реклама
Реклама
Реклама