Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7128194 www.bgdnes.bg

Мрежата на Харалампиев разбита със сересета

Обвинение за получаване на подкупи и фалшифициране на документи бе повдигнато на шефа на агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев. Според прокуратурата той е част от организирана група, издавала удостоверение за български произход на граждани от Молдова, Украйна и Македония. В замяна Харалампиев и аверите му прибират рушвет от по няколко хиляди евро.

Престъпната схема е засечена преди няколко месеца след подаден сигнал до комисията срещу корупцията. Задържаните са следени със специални разузнавателни средства. Така разследващите разкриват, че в схемата участват още поне трима негови подчинени. Сред хората сдобили се с обвивение е и главия секретар на агенцията Красимир Томов.

Реклама

Междувременно стана ясно, че първите сигнали за организирана търговия с български паспорти са още от 2013 г. По част от тях започва и разследване от прокуратурата и ДАНС. При обиск в офиси на хора, сочени за посредници, са иззети уличаващи документи. Информацията се потвърждава и при разпити на свидетели, но до обвинения не се стига. По думите на спецченгета случаят е потулен след намеса на хора от високо ниво в държавата. В замяна на застъпничеството част от събраните милиони от рушвети се озовават в сметки на патриотична фондация.

Подозрения, че в агенцията за българите в чужбина стават нередни неща, изказват и хора от Министерството на правосъдието, които отговарят за даване на българското гражданство. Повод са нарасналите стотици пъти молби за БГ паспорти на хора от Косово. Част от тях носят типично албански имена, но представят удостоверения за български произход, издадени от агенцията. За същата схема алармира в медиите и председателят на дружество "Българите в Албания" Гезим Курти.

След като сигналите зачестяват, тогавашният зам.-министър на правосъдието Илия Ангелов подава сигнал до прокуратурата. В своя доклад Ангелов посочва, че преписките на кандидат-българи, които заварва, масово са с липсващи документи, но се придвижват без проблеми. След писмо на Ангелов до Сотир Цацаров с проверка на агенцията се заема ДАНС.

Разследващите проверяват досиетата на 150 човека, подали молби за БГ паспорти с издадени удостоверения за произход от агенцията за българите в чужбина. В над 90 процента от случаите се оказва, че няма данни за такъв произход. Повечето от т.нар. българи се оказват албанци от Косово или Македония.

Прелюбопитен е и случаят с македонското село Баница, разположено на два километра от град Струмица. Той е описан в доклад на ДАНС, показан от лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Селото е почти 100% населено с цигани и почти 100% от тях имат българско гражданство, което са получили на база, внимание, български произход! Миналата година на КПП Златарево говорих с един такъв субект, похвали ми се, че "пасоша" му излязъл само 3500 евро", обяви Костадинов.

Реклама

По същото време сигнали за нередности подава и служителката от дирекция "Българско гражданство" в правосъдното министерство Катя Матева.

В неин доклад, цитиран пред Би Ти Ви от бившия депутат Велизар Енчев, тя твърди, че пари от търговията с паспорти получават и хора от ВМРО. В самата схема участват две фирми за преводи и адвокатска кантора. Според Енчев в офиса на един от замесените са били открити празни бланки.

От ВМРО вчера отново отрекоха да имат нещо общо с незаконната дейност на Харалампиев.

Реклама
Реклама
Реклама