Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7130395 www.bgdnes.bg

Спецченгета с любопитна версия: Дългове корумпирали Харалампиев

Солидни финансови проблеми е имал обвиненият в получаване на подкупи шеф на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев, разкриха спецченгета пред "България Днес". Те подозират, че притиснат от невъзможността да се разплати, Харалампиев е принуден да оглави група за търговия с БГ паспорти.

Събраната до момента информация сочи, че висшият чиновник е имал солидни проблеми, свързани с пари при заемането на поста си. Не особено добре се движи и бизнесът му с организиране на концерти чрез фирма "Арт БГ - Продакшън". Години наред дружеството е в черния списък на некоректните длъжници на „Музикаутор“ заради неплатени авторски права за музика.

Реклама

Малко преди да поеме агенцията, фирмата на Харалампиев става собственост на 62-годишния Пламен Петров. Възрастният мъж е собственик и на още няколко дружества, които имат кореспонденция с данъчните относно въпроси, свързани с ДДС.

Малко след смяната на собствеността е извършена и данъчна ревизия, която открива солидни задължения към държавата. За тях неофициално се твърди, че са натрупани в периода, когато съсобственик е Харалампиев, а стойността им надхвърля 100 хил. лв.

Спецченгета твърдят, че Петър Харалампиев има и други задължения извън тези на фирмата си. Именно това го кара да започне търговия с удостоверения за български произход на чужденци.

Самата схема за получаване на българско гражданство срещу солидни рушвети е съществувала и далеч преди идването на Харалампиев в агенцията, призна вчера и зам. главният прокурор Иван Гешев.

"Моето предположение е, че Харалампиев е отишъл в агенцията, за да осъществява лоши практики", допълни Гешев.

Те години наред така и не са засечени от многобройните и скъпоплатени спецслужби. Разплитането се случва по инициатива на скромен полицай от Кюстендил, който на практика дава готовият случай на спецпрокуратурата.

Реклама

След поредица сигнали за нередности и проверки на ДАНС в началото на 2017 г. търговията с паспорти позатихва, за да започне с пълна сила малко след като патриотът оглавява ДАБЧ, поясниха спецченгета, близки до разследването.

Схемата, разкрита от спецпрокуратурата, действа изключително стройно още от юли миналата година, когато патриотът заема поста си. На първо ниво са дребни посредници, който издирват чужденци, желаещи да вземат български паспорт. Тарифата е между 5 и 8 хиляди евро, в зависимост дали кандидатът има български корени. Рушветът се предавал на други двама посредници - българка и сърбин, които лично ги носели в кабинета на Харалампиев и главния секретар на агенцията Красимир Томов. В деня когато парите са предадени, са издавани и удостоверения за български произход на кандидата. За целта Харалампиев и Томов лично натискали подчинените си, обяви вчера наблюдаващият прокурор.

Междувременно в дейността на агенцията за българите в чужбина настава пълен хаос, а над 20 000 молби са забатачени. Така дори и изрядните кандидати са принудени да дават пари, за да се задвижат документите им, допълни зам. главният прокурор Иван Гешев.

Рушветчийската схема действа без проблеми повече от година, обявиха разследващите. До разбиването се стига благодарение на личната инициатива на скромен полицай от Кюстендил, който събира информация за една от посредничките. След доклад до своя шеф информацията е предоставена лично на Сотир Цацаров и така спецпрокуратурата набързо разплита цялата афера.

Сериозна помощ на разследващите оказва и навикът на посредничката от Кюстендил да си пази архив за дейността. При обиск в дома й са открити стотици преписки с документи и молби на чужденци за гражданство и дори списък с получени пари, твърдят разследващите. Уличаващата информация дамата пазела в закопани на двора бидони или вакуумирани папки.

Масово рушветчийство сред чиновниците

Петър Харалампиев и главният секретар Томов не са единствените корумпирани служители в агенцията, признаха вчера разследващи.

Анархията в ДАБЧ е повсеместна. Там пари са искали всички чиновници, с повод и без повод. Дори за да ти отворят вратата на кабинет, тарифата е 50 евро, признаха разследващи.

Информацията пътвърди и зам. главният прокурор Иван Гешев. По думите му подкупи са искани дори и за издаване на входящ номер на заявления. Доказателствата за това тепърва ще се обработват. След това може да има и още обвинения, макар спецпрокуратурата да не се занимава с чистачки и портиери.

Реклама
Реклама
Реклама